Dostupni linkovi

PzP tužio Đukanovića i Berluskonija zbog Elektroprivrede


Branko Radulović i Nebojša Medojević na konferenciji za novinare povodom podnošenja tužbe, 15. februar 2011.
Branko Radulović i Nebojša Medojević na konferenciji za novinare povodom podnošenja tužbe, 15. februar 2011.
Opozicioni Pokret za promjene, podnio je u ponedjeljak Državnom tužilaštvu krivične prijave, protiv glavnih aktera procesa prodaje dijela Elektroprivrede, među kojima je i doskorašnji crnogorski premijer Milo Đukanović, ali i njegov italijanski kolega Silvio Berluskoni, koji se sumnjiče za više teških krivičnih djela, među kojima je i stvaranje kriminalne organizacije.

Tim povodom, čelnici Pokreta za promjene su održali konferenciju za novinare.

"Prodaja dijela crnogorske Elektroprivrede italijanskoj kompaniji A2A ima sve elemente veleizdaje", rekao je predsjednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević, govoreći o krivičnoj prijavi koju je njegova partija podnijela protiv bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, ali i Silvija Berluskonija, predsjednika italijanske Vlade. Medojević je, rekavši da će ukoliko reakcija državnih organa izostane, pozvati građane na ulične proteste, ipak izrazio očekivanje da će doći do procesuiranja slučaja, kvalitetne istrage i, eventualno, konkretnih presuda.

"Ovo je tema preko koje se već formira svijest o javnom interesu i odlaskom Đukanovića pod pritiskom međunarodne zajednice sa mjesta premijera malo se Crna Gora oslobađa tog straha od njegove odmazde i njegovog uticaja", kazao je on.

Pokret za promjene u ponedjeljak je krivične prijave podnio i protiv vicepremijera Vujice Lazovića, bivših ministara ekonomije i urbanizma: Branka Vujovića i Branimira Gvozdenovića, čelnika Elektroprivrede, Prenosa i Regulatorne agencije za energetiku: Srđana Kovačevića, Zorana Đukanovića i Branka Kotrija i predsjednika Komisije za hartije od vrijednosti Zorana Đikanovića, koji se sumnjiče se za zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, protivzakoniti uticaj i stvaranje kriminalne organizacije.

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović je, obrazlažući, prijavu rekao da je hitna reakcija državnih organa neophodna zbog mogućnosti, da zbog dosadašnjeg činjenja osumnjičenih, nastane šteta od preko 100 miliona eura, u naredne četiri godine. Kao drugi razlog, Radulović navodi mogućnost preuzimanja Elektroprivrede od strane italijanskih kompanija i njihove realizacije gradnje hidroelektrana na rijeci Morači.

"Gradnja hidrocentrala ostvarila bi se na način što bi se Crna Gora zadužila za 150 miliona eura a što bi dobijala koncesionu nadoknadu od samo 2 miliona eura godišnje, što bi italijanska kompanija ostvarila profit od 8 miliona i 620 hiljada eura godišnje u prvih 10 godina kada bi i otplaćivali kredit, odnosno 55, 4 milioan eura godišnje u daljih 20 godina koje će iznositi mnogo više sa izglednim rastom cijene električne enrgije. Uz sve ovo, projekat gradnja hidrocentrala na Morači bi se realizovao uz postojanje velikih ekoloških i seizmičkih rizika i devastacije širokog životnog prostora", naveo je Radulović.

"Šteta je učinjena"


Italijansku kompaniju A2A prate špekulacije o njenom privilegovanom položaju koji je rezultat, navodno, tajnih dogovora premijera Crne Gore i Italije, koji su, navodno, počeli još 2009. godine, u vrijeme službene posjete Silivija Berluskonija Podgorici, uoči tadašnjih izbora za crnogorsku Skupštinu. Tada je italijanski premijer, u jeku predizborne kampanje, bez uvijanja podržao vladajuću, Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića.
Susret Silvia Berluskonija i Mila Đukanovića u Podgorici, mart 2009. Foto: Savo Prelević

Tvrdnje da je italijanska kompanija A2A miljenik Vlade, dobile su vjetar u leđa kada je u sred tenderskog procesa za dokapitalizaciju crnogorske Elektroprivrede, ova kompanija kupila paket od 15-ak posto akcija nacionalne elektro-energetske kompanije, koje su bile u vlasništvu domaćih investicionih fondova, a za šta se pretpostavlja da se ne bi moglo uraditi bez instrukcija iz Vlade.

Finiš tendera je dodatno podgrijao nagađanja o favorizovanju Italijana jer je, po određenim ocjenama, samo tražen razlog da se odbaci, u finansijskom smislu, tridesetak posto bolja ponuda grčkog konzorcijuma, što je na kraju i učinjeno, uz obrazloženje da su uz ponudu Grci ispostavili i dodatne, neprihvatljive uslove.

A2A je na kraju, za dokapitalizaciju i kupovinu dijela državnih akcija Elektroprivrede, kao i za isplatu malih akcionara, odnosno, sticanje skoro 44 posto akcija EPCG, uplatila više od 400 miliona eura, preko Prve banke, koju kontroliše Aco Đukanović, brat premijera Mila Đukanovića, koji je i sam akcionar ove banke sa nešto manje od tri posto.

"Šteta je učinjena", kaže Nebojša Medojević, koji smatra da ipak, još uvijek, postoji mogućnost da se stvari poprave.

"Ukoliko se dokaže, a mi smatramo da ima dovoljno dokaza da je ovaj ugovor rezultat kriminalnog udruživanja sa međunarodnim elementima imeđunarodnom zavjerom onda svi pravni poslovi koji su posljedica takvog jednog udruživanja, pa i ugovor o dokapitalizaciji i privatizaciji postaju pravno ništavni. Državni tužilac ima mogućnost pokretanja privremenog zamrzavanja imovine i dobiti stečene iz tog kriminalnog posla i da na taj način zaštiti interese Crne Gore a da ne dovede državu Crnu Goru pred međunarodnu arbitražu"
, kazao je Medojević.
XS
SM
MD
LG