Dostupni linkovi

Putnički avio-saobraćaj opao za 66 posto prošle godine


Pandemija prizemljila avione
Pandemija prizemljila avione

Putnički avio-saobraćaj u svijetu je opao za nezapamćenih 66 posto u 2020. godini zbog ograničenja putovanja u vrijeme pandemije COVID-19, objavilo je u srijedu Međunarodno udruženje vazdušnog transporta (IATA), prenosi AFP.

IATA upozorava i da bi nove verzije korona virusa koje se brže šire mogle naštetiti izgledima za oporavak ove godine.

S obzirom na to da su ograničenja putovanja uvedena uglavnom na međunarodne letove, domaći putnički promet prošao je bolje i pao za 49 posto, u poređenju sa 76 posto koliko su opala međunarodna putovanja.

Ograničenja putovanja nametnuta tokom prvog vala pandemije dovela su do toga da je globalni putnički saobraćaj dostigao samo pet posto svog normalnog nivoa, a aviokompanije su prizemljile avione na pistama.

"Prošla godina bila je katastrofa. Ne postoji drugi način da se to opiše", rekao je generalni direktor Alexandre de Juniac u izjavi IATA-e.

"Blagi oporavak uslijedio je tokom ljetne sezone na sjevernoj hemisferi, ali je zastao ponovo u jesen, a situacija se dramatično pogoršala tokom sezone godišnjih odmora, jer su se nametala strožija ograničenja zbog novih vrsta COVID-19."

Glavni ekonomista IATA-e Brian Pearce rekao je u video brifingu da su "ukupno gledano, pređeni putnički kilometri u svijetu smanjeni za dvije trećine", dodavši da je "ovo najveći šok koji je industrija avio putovanja ikad doživjela."

IATA, koja predstavlja 290 aviokompanija, nije formalno smanjila izglede za povećanje saobraćaja ove godine zahvaljujući početku vakcinacije, ali je upozorila da je pojava novih varijanti virusa "zamaglila" prognozu.

I "počinjemo 2021. godinu, za koju i dalje očekujemo da će biti godina oporavka, sa vrlo niske tačke", naveo je Pearce.

Udruženje službeno očekuje da će se promet povećati za 50 posto u odnosu na nivo iz prošle godine, ali to bi i dalje predstavljalo samo polovinu rezultata iz 2019. godine.

Relativno svijetla tačka prošle godine, bilježi se u oblasti teretnog avioprevoza, koji je opao za relativno skromnih 10,6 posto u odnosu na nivo iz 2019. godine izmjeren u tonskim kilometrima.

Ipak, to je i dalje najvećo pad otkako je IATA počela sa mjerenjem 1990. godine.

Globalne aviokompanije pretrpjele su prošle godine zajednički gubitak od 370 milijardi dolara, prema podacima koje je prikupila UN-ova vazduhoplovna agencija ICAO.

XS
SM
MD
LG