Dostupni linkovi

Putinova medijska pesnica na čelu "Rusije danas"


Dmitrij Kiseljev
Dmitrij Kiseljev
Daisy Sindelar (RSE), prevela Ena Stevanović

Popularni video koji kruži internetom pokazuje koliko toga novinar može promijeniti u Putinovoj Rusiji. Kada je 1999. godine Putin dolazio na vlast, Dmitrij Kiseljev je bio obećavajući televizijski voditelj sa snažnim stavovima o razlici između novinarstva i propagande.

„Novinar se ne može odvojiti od njegove ili njene etike. Međutim, ljude koji se pojavljuju na televiziji često ne možete nazvati novinarima. Oni su vrlo često samo agitator,“ kazao je tada Kiseljev.

Nakon četrnaet godina, Vladimir Putin se dobro ustoličio na svojoj poziciji. A novi predsjednikov medijski pijun Kiseljev sada mnogo manje zvuči kao novinar, a mnogo više kao agitator.

„Homoseksualcima treba zabraniti da doniraju krv ili spermu. A njihova srca, u slučaju da poginu u automobilskoj nesreći, trebala bi biti pokopana ili spaljena jer ona ne mogu nikome produžiti život.“

Pedesetdevetogodišnji Kiseljev je 9. decembra izabran za direktora ogromne nove medijske kuće "Rusija danas" koja će zamijeniti najveću rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

Putin je u predsjedničkom dekretu objavljenom u ponedjeljak raspustio 110 miliona dolara vrijednu novinsku kuću RIA Novosti, obrazlažući taj potez kao mjeru štednje.

Ruska zastava sa likom Vladimira Putina ispred Kremlja
Ruska zastava sa likom Vladimira Putina ispred Kremlja
Koliko su ruski novinari bili iznenađeni zatvaranjem RIA Novosti, toliko su bili užasnuti imenovanjem Kiseljeva, Putinovog privrženika koji koristi svoju sedmičnu emisiju pod nazivom Vijesti sedmice kao govornicu za promoviranje najkontroverznije politike Kremlja.

Kiseljevo unaprjeđenje uslijedilo je samo dan nakon što je on ponudio posebno zanimljivu analizu anti-vladinih protesta na glavnom trgu Maidan u Kijevu, koje ruska vlada prati sa tjeskobom.

Kiseljev, čije emisije su prepune zajedljivog sarkazma i oštrog jezika, se narugao ovim protestima nazivajući ih nepotrebnim.

„Šta je Maidan? Vrlo mala tačka na tijelu Ukrajine. Ako je spalite lemilicom, to će boljeti. Ali ako upotrijebite ispravnu političku tehnologiju i dovedete je do tačke pregrijavanja i onda je prikažete kroz povećalo na televiziji i internetu kako biste stvorili utisak da je čitava država navodno takva, to bi se moglo pokazati kobnim. Naime, Ukrajina je mnogo kompliciranija od Maidana.“

Otvoreno laganje javnosti

Odluka o postavljanju Kiseljeva na mjesto onoga što je ostalo od RIA Novosti, koje su pod vođstvom glavne urednice Svetlane Mironjuk postala najuglednija ruska državna novinska agencija, doista je dramatična. Ova odluka je donesena u vrijeme kada se Kremlj ne samo bori sa pobunjenom Ukrajinom već pokušava povećati svoj utjecaj prije početka Olimpijskih igara u Sočiju u februaru iduće godine.

U razgovoru za RSE, bivši predsjednik Ruskog saveza novinara Igor Jakovenko je rekao da ovaj iznenadni potez govori „ako ne o panici, onda o određenoj zabrinutosti“ među elitom Kremlja.

„Ovo je iznimno neučinkovita odluka, rekao bih čak i glupa jer je stil propagande koja je karakteristična za Dmitrija Kiseljeva zapravo otvoreno laganje javnosti. Sve što on kaže o Maidanu, sve što je on govorio o ruskoj opoziciji je čista laž. A to je moguće samo kada imate cenzuru i situaciju u kojoj neko ima monopol nad informacijama.“

Kremlj tvrdi da nova agencija ima za cilj da se pozabavi onim što on naziva jazom u svjetskoj percepciji ruske politike.

Putinov dekret kaže da "Rusija danas", koju ne smijemo miješati sa postajom Kremlja na engleskom jeziku koja se sada naziva Russia Today, ima za cilj da „izvještava o ruskoj državnoj politici i javnom životu u inozemstvu.“

RIA Novosti su, s druge strane, kao svoj cilj navele „ažurnost, istinitost, objektivnost i svoje vlastite stavove bez obzira na političku situaciju“. Još jedna medijska kuća, radijska postaja "Glas Rusije" je raspuštena i postati će dio Kiseljeve agencije.

Bez sumnje svjestan neprijateljstva prema njemu u državnim medijima, Kiseljev je 10. decembra rekao da se nada da će zadržati veći dio osoblja RIA Novosti zbog njihovih „pozitivnih rezultata“.

Jakovenko međutim tvrdi da će se ova nova medijska kuća dramatično transformirati pod dirigentskom palicom „Gebelsovog tipa vođe“ kao što je Kiseljev.

„Postoji razlika između lojalnosti Svetlane Mironjuk koja je ipak bila profesionalni novinar i Dmitrija Kiseljeva koji je upravo primio Oskara za svoj patološki intenzitet u praćenju protesta na Maidanu i koji je slijedeći dan dobio mjesto direktora prilično velike medijske kuće. Te stvari su povezane,“ zaključuje Jakovenko.
XS
SM
MD
LG