Dostupni linkovi

Tajanstveni život Holanđanina za koga se vjerovalo da je Putinov zet


Putinove dvije odrasle kćerke bile su u vijestima prošle sedmice kada ih je Zapad prozvao i sankcionisao. Zajednička istraga Karent tajma i Meduze bavi se Joritom Fasenom (gore), za koga se vjeruje da je bio suprug najstarije kćerke.
Putinove dvije odrasle kćerke bile su u vijestima prošle sedmice kada ih je Zapad prozvao i sankcionisao. Zajednička istraga Karent tajma i Meduze bavi se Joritom Fasenom (gore), za koga se vjeruje da je bio suprug najstarije kćerke.

Pišu: Andrei Soshnikov i Svetlana Reiter

Jednog jutra prvog martovskog vikenda, stanovnici amsterdamskog predgrađa Duivendreht bili su iznenađeni kada su vidjeli da je ukrajinska zastava okačena na ogradu na travnatoj parceli, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Na obližnjem poštanskom sandučetu, naljepnica je glasila "AveMariaPutin", zajedno sa odštampanim natpisom na engleskom.

"Manje od 2.000 kilometara od vašeg mirnog područja nalazi se slobodna zemlja koju vaš otac uništava. Nemoguće je doći do njega, ni krvnik ga ne može zaustaviti, ali roditelji i djeca su druga priča. Molim vas poslušajte svoje srce da doprete do njegovog srca i zaustavite ovu besmislenu patnju. Preklinjemo vas, Marija Putina."

Vlasnik parcele bio je 42-godišnji holandski državljanin - građevinski inženjer po imenu Jorit Fasen (Jorrit Faassen), koji je 12. marta za holandski istraživački sajt rekao da nije bio u svojoj domovini 16 godina i da je sretno živio u Moskvi.

"U jednom trenutku htio sam se vratiti u Holandiju, ali moj život u Moskvi mi u potpunosti odgovara", rekao je on za web stranicu 'Follow The Money'.

Razlog zašto je Fasen u Moskvi je žena za koju mnogi vjeruju da je - ili da je bila - njegova supruga: Marija Voroncova, starija kćerka ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Držane van očiju javnosti u Kremlju dok su bile mlađe, Marija i njena mlađa sestra Katarina Tihonova, djeca su Putina i njegove bivše supruge Ljudmile koji su se razveli 2013. godine.

Žene su posljednjih godina pod novom lupom. Prošle sedmice bile su vijest na naslovnicama, kada su se našle na meti finansijskih sankcija Sjedinjenih Država i Evropske unije - što je kazna, kako je saopštilo Ministarstvo finansija SAD-a, zato što su "punoljetna djeca Putina, osobe čija su imovina i interesi u imovini" prethodno sankcionisani.

Tihonovin brak sa sinom bliskog Putinovog saradnika bio je dobro dokumentovan tokom godina. To nije bio slučaj s Marijom.

Zajednička istraga Meduze i Karent tajma (Current Time), medijskog projekta na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA), skrenula je pažnju na Fasena, pronašavši dokaze o moskovskoj adresi koju je koristio za registraciju posjeda za parcelu u predgrađu Amsterdama. Istraga je također pronašla adresu u otmjenom moskovskom apartmanskom naselju u blizini Kremlja, koja je korištena za naručivanje dostave hrane za, kako se čini, Mariju i Fasena.

Fasen nije odgovarao na pitanja koja su mu poslana putem Telegrama iz Meduze i Karent tajma, iako se čini da ih je primio. Marija je ignorisala i poruke koje su joj poslane putem Telegrama.

U intervjuu za holandske novine, sam Fasen je negirao da je oženjen Putinovom kćerkom.

"To je apsolutno pogrešno", rekao je on, iako je kazao da mu je supruga Ruskinja. "Oženjen sam Ruskinjom. Imamo djecu."

Međutim, jedan zvaničnik blizak Putinovom najužem krugu koji poznaje Putinovu porodicu rekao je za Karent tajm i Meduzu da se Fasen sada osjeća zarobljeno, s obzirom na tenzije s Rusijom, te da strahuje od povratka u Holandiju.

Voroncova, Tihonova

Marija, koja je diplomirala medicinu na Moskovskom državnom univerzitetu, objavila je naučne radove pod imenom Marija Fasen. Sada u javnosti koristi prezime Voroncova; to prezime je navedeno na nekoliko lista sankcija koje su objavile Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Nije najjasnije odakle dolazi prezime Voroncova. U užoj porodičnoj istoriji Putina ili njegove bivše supruge nema imena Voroncova. Čini se da prezime njene sestre, Tihonova, po svemu sudeći dolazi od majke Ljudmile Putina.

Također, nije potpuno jasno kada su se Marija i Fasen upoznali. Fotografija objavljena na društvenim mrežama sredinom 2000-ih, a koju je istaknuo ruski onlajn časopis Nju Tajms (New Times), prikazuje Mariju kako prisustvuje karnevalu kostima održanom u Lajdenu u čast holandske kraljice. Lajden je Fasenov rodni grad.

Druga fotografija iz 2005. godine, objavljena u holandskom listu Lajdš dagblad (Leidsch Dagblad), prikazuje Fasena kako postavlja znak na prozor u Lajdenu, sa ženom koja jako podsjeća na Mariju (gore).

Lajdš dagblad je 2009. izvijestio da su se Fasen i Marija preselili u prigradski penthouse kompleks. Gradski zapisi pokazuju da je Fasen platio 700.000 eura za kompleks od dvije jedinice, čije se ime otprilike prevodi kao "Krimski okrug".

Komšije su izjavile listu da se par može vidjeti kako redovno kupuje na luksuznoj tržnici.

Prema izvještajima holandskog medija, u ljeto 2008. Marija i Fasen održali su svadbeni prijem u dvorcu u Vasenaru, modernom predgrađu Haga. Svjedoci koji su očigledno prisustvovali događaju su, kako prenose mediji, rekli: "Nevjestini roditelji nisu bili tamo, ali je bila njena mlađa sestra".

Fasenov rođak, umjetnik po imenu Kasper Fasen (Casper), rekao je holandskim novinarima da je jedan od gostiju razgovarao o klubovima u koje bogati Rusi vole da idu.

Kasper Fasen nije odgovorio na upite Karent tajma i Meduze.

Incident na putu

Dana 10. novembra 2010., prema izvještajima ruskih medija, holandski državljanin po imenu Jorit Fasen bio je teško pretučen u incidentu koji se dogodio na moskovskom autoputu u kojem je učestvovao moskovski bankar Matvei Urin.

Urin i njegovi tjelohranitelji privedeni su nekoliko sati nakon napada pripadnika Federalne zaštitne službe, elitne kremaljske agencije za tjelohranitelje koja pruža zaštitu Putinu i drugim najvišim državnim zvaničnicima, zajedno s tadašnjim šefom moskovske policije Vladimirom Kolokolcevom, navodi se u tadašnjim novinskim izvještajima.

Kolokolcev je postao ruski ministar unutrašnjih poslova.

Urin je odležao više od osam godina u zatvoru; mreža banaka koje je posjedovao ili kontrolisao, odvedena je u stečaj. Urinov vozač i tjelohranitelji također su dobili kazne od dvije do četiri godine zatvora.

Kolaž koji prikazuje Katarinu Tihonovu (lijevo) i Mariju Voroncovu, dvije kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove bivše supruge Ljudmile koji su se razveli 2013. godine.
Kolaž koji prikazuje Katarinu Tihonovu (lijevo) i Mariju Voroncovu, dvije kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove bivše supruge Ljudmile koji su se razveli 2013. godine.

U to vrijeme, ruski novinski izvještaji identifikovali su Fasena samo kao izvršnog direktora u Gazpromu, gasnom gigantu pod kontrolom države. Nijedan medij nije ga povezivao s Putinovom kćerkom sve do 2016., kada je Nju tajms izvijestio o njihovoj vezi.

Urinov advokat odbio je komentarisati kada su ga kontaktirali Karent tajm i Meduza. Međutim, advokat Urinovog vozača opisao je koliko su neki od sudskih postupaka bili neuobičajeni.

"Nekako je odmah bilo jasno da [Fasen] nije obična osoba. Postojale su glasine da je imao pokrovitelje u FSB-u", rekao je advokat, tražeći da ostane anoniman iz sigurnosnih razloga. FSB je Federalna služba bezbjednosti, kojom je Putin rukovodio 1998-99.

Ruske novine Vedomosti izvijestile su 2011. da je on bio stručnjak za upravljanje nekretninama u Gazprombank-Investu, jedinici gasne kompanije Gazprom, da bi kasnije postao potpredsjednik Strojtransgasa, još jedne podružnice Gazproma. Dobio je kancelariju od 60 kvadratnih metara i lični Leksus (Lexus), navode novine.

Prema riječima osobe koja je bila upoznata s Putinovim užim krugom prijatelja i kolega, Fasen i Marija su svake godine nekoliko mjeseci provodili u Holandiji sve do jula 2014., kada su separatisti koje je podržavala Rusija upotrijebili ruski protivazdušni projektil da obore putnički avion Malezija erlajns (Malaysia Airlines) koji je letio iznad istočne Ukrajine.

Od 298 poginulih, 198 su bili holandski državljani. Holandija je sprovela krivično suđenje u kojem su tužioci pokazali dokaze o prisluškivanju i druge forenzičke dokaze koji ukazuju na saučesništvo ruskog vojnog osoblja.

Nakon toga, prema riječima osobe koja je tražila da ostane anonimna, Putin je navodno insistirao da njegova kćerka i unuk žive u Rusiji.

"Fasen nije bio spreman za takav život, ali nije bilo izbora", rekao je jedan poznanik.

Arkadij Rotenberg
Arkadij Rotenberg

Godine 2014. Fasen se pridružio građevinskoj firmi pod nazivom RG-Development, rekao je zaposlenik firme koji je tražio da ostane anoniman. Kompaniju je godinu ranije osnovao Arkadij Rotenberg, blizak prijatelj i dugogodišnji Putinov povjerenik.

Fasen je imenovan da vodi veliki razvojni projekt - izgradnju sjedišta državnog naftnog giganta Rosnjefta, na čuvenom moskovskom Kutuzovskom Prospektu, rekao je zaposlenik kompanije.

Međutim, finansijska kriza koja je uslijedila kada su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krima zaustavila je taj projekt.

Mihail Leontijev, glasnogovornik Rosnjefta, nije odgovorio na pitanja Meduze i Karent tajma o projektu.

Sam Fasen je bio zaposlen u RG-Developmentu do 2018., primajući mjesečnu platu od 900.000 rubalja, prema bazi podataka ličnih poreznih informacija koja je procurila na internetu. Razlozi njegovog odlaska nisu odmah bili jasni.

Porodična korespondencija

Među zajednicom holandske dijaspore u Moskvi, Fasen je poznat, ali se rijetko viđa, na primjer na društvenim događajima ili proslavama nacionalnih praznika koje organizuje holandska zajednica.

"Uvijek se maksimalno distancirao od naših okupljanja, nije nigdje išao i gotovo ni s kim nije komunicirao", kaže jedan holandski državljanin koji ima stalni boravak u Rusiji.

Ruski izvještači, uključujući i novinare Meduze, otkrili su 2020. bazu podataka e-mailova koje su hakeri ukrali i prenijeli na hakerski forum. U bazu podataka, koja je sadržavala milione e-mail adresa, bila je prepiska Kirila Šamalova, čiji je otac dugogodišnji Putinov prijatelj i koji je ranije sjedio u upravnom odboru Banke Rusije, koju je Ministarstvo finansija SAD-a nazvalo "ličnom bankom za visoke zvaničnike u Ruskoj Federaciji".

Do prijavljenog razvoda 2018., Šamalov je također bio oženjen Marijinom mlađom sestrom Katarinom Tihonovom.

U prepisci postoje mejlovi koji pokazuju kako Šamalov šalje Fasenu kopiju avionske karte za Amsterdam u maju 2011. Drugi pokazuje Šamalovu pozivnicu Fasenu na vjenčanje koje su Šamalov i Tihonova održali 2013. godine. Lista gostiju koja je uvrštena u bazu podataka hakiranih mejlova također prikazuje imena Jorit Fasen i Marija Voroncova.

Peter Orno

Dugi niz godina, na platformama društvenih medija poput Fejsbuka (Facebook) i Telegrama, Fasen je koristio pseudonim: Peter Orno. Na VK-u koristi drugi pseudonim, Peter De Grote, što se prevodi kao Petar Veliki.

U avgustu 2018. Fasen se takmičio na Ironman triatlonu u Austriji. Na službenoj fotografiji koju su napravili organizatori trke, Fasen trči u atletskoj odjeći, očigleno blizu cilja trke.

Izvještaji Karent tajma i Meduze također su otkrili dokaze koji sugerišu da su Fasen i Marija dobili sina, koji je unuk Vladimira Putina.

Prema evidenciji trke "Starkids" održanoj 2021. i objavljenoj na internetu, prezime učesnika je bilo Fasen, rođen u avgustu 2012. U evidenciji je dječak identifikovan kao da "predstavlja Holandiju".

Zvaničnik povezan s Putinovim užim krugom rekao je za Meduzu i Karent tajm da se Fasen plaši povratka u Holandiju s obzirom na tamošnji animozitet prema Kremlju i Putinu.

"Ako se Fasen vrati u Evropu, tamo se sigurno neće osjećati ugodno. Upao je u Putinov najuži krug, pišu se članci o njemu, novinari zovu njega i njegovu rodbinu, tako da je nemoguće da se vrati u Holandiju", rekla je ta osoba.

Dostave hrane

Tačan pravni odnos između Fasena i Marije je mutan. Za par nema dokaza o vjenčanom listu u Rusiji.

Novinari također nisu uspjeli pronaći bračni dosije za par u Holandiji. Međutim, u holandskoj evidenciji nekretnina iz 2019., Fasen je izjavio da je "neoženjen".

Bez obzira na to, prema nalazima Karent tajma i Meduze, Fasen i Marija više nisu zajedno.

Jevgenij Nagorni
Jevgenij Nagorni

Godine 2017. Marija je dobila dijete s Rusom po imenu Jevgenij Nagorni, prema riječima dvije osobe koje su razgovarale s novinarima Karent tajma i Meduze te na osnovu onlajn baze podataka o putnicima, čije su detalje pregledali Karent tajm i Meduza.

Bivši student prava koji je kasnije radio kao carinski posrednik, Nagorni se kasnije pridružio Novateku, najvećoj ruskoj privatnoj kompaniji za prirodni gas.

Marija Voroncova i Jevgenij Nagorni
Marija Voroncova i Jevgenij Nagorni

Godine 2020., pokazuju ruski javni zapisi, Nagorni je kupio luksuzni stan - s tri spavaće sobe, četiri kupatila, bibliotekom, kaminom na drva i drugim sadržajima - rezidenciju za koju Karetn tajm procjenjuje da košta najmanje 280 miliona rubalja.

Prema bazi podataka mejlova i telefonskih brojeva kojima su hakeri pristupili iz kurirske službe za dostavu hrane Jandeks fud (Yandex Food), Nagornijev stan primio je devet odvojenih isporuka hrane između oktobra 2021. i januara 2022. pod imenom "Jurij" - što je ruski nadimak po kojem je Fasen poznat, jer je slično njegovom imenu Jorit. Telefonski broj korišten za dostavu hrane pripadao je Fasenu.

Još jedna dostava hrane u isti stan izvršena je s telefonskim brojem pripadnika Federalne zaštitne službe, agencije za tjelohranitelje Kremlja. Pretraga telefonskog broja pomoću onlajn usluge "za traženje" pokazala je da je broj registrovan na "Marijinog pomoćnika" ili "Mašinog ađutanta". Maša je nadimak za Mariju.

Drugo curenje iz baze podataka koje sadrži informacije o kupcima iz dostavne službe pokazalo je ime Marija Nagornaja, što bi sugerisalo da Marija koristi prezime Jevgenija Nagornog.

Nagorni nije odgovarao na poruke Karent tajma i Meduze koji su tražili komentar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG