Dostupni linkovi

Bivši Putinov savjetnik o opsesiji Ukrajinom ruskog lidera


Bivši Putinov savjetnik Gleb Pavlovski: "Ukrajina je trebalo da bude poluga da se izvrši pritisak na Zapada da razgovara o bezbjednosnim pitanjima", ali je Putin "ušao u zamku".
Bivši Putinov savjetnik Gleb Pavlovski: "Ukrajina je trebalo da bude poluga da se izvrši pritisak na Zapada da razgovara o bezbjednosnim pitanjima", ali je Putin "ušao u zamku".

Ruski predsjednik Vladimir Putin napravio je veoma ozbiljnu pogrešnu procjenu invazijom na Ukrajinu, izazvavši sukob koji bi mogao da se prelije preko granica Ukrajine, što bi moglo da izazove još veći požar, rekao je bivši savjetnik predsjednika i spin doktor Kremlja, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jezika.

U intervjuu za gruzijski servis RSE-a, Gleb Pavlovski je rekao da Putinova odluka da napadne Ukrajinu 24. februara "nema političkog smisla".

"To je potpuno Putinova lična odluka. Niko osim Putina je ne bi donio, čak ni Ramzan Kadirov, da se on pitao o tome", rekao je Pavlovski, misleći na autoritarnog vladara ruske republike Čečenije. "Niko, uključujući i mene, nije shvatao koliko je manijakalno bio opsjednut Ukrajinom. Podcijenili smo stepen propadanja ruske vlade."

Disident tokom sovjetske ere, Pavlovski je odslužio kaznu unutrašnjeg izgnanstva prije pada Sovjetskog Saveza. Poslije sloma komunizma, Pavlovski je postao "politički tehnolog", radeći kao konsultant Kremlja od 1996. do 2011. godine, poslije čega je postao kritičar Putinovog predsjednikovanja.

Kao i drugi posmatrači Kremlja, Pavlovski vjeruje da se Putin nada okončanju neprijateljstava do 9. maja, kada bi mogao da proglasi "pobjedu" dok Rusija obilježava pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.
Kao i drugi posmatrači Kremlja, Pavlovski vjeruje da se Putin nada okončanju neprijateljstava do 9. maja, kada bi mogao da proglasi "pobjedu" dok Rusija obilježava pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Njegovi komentari o Putinovom odnosu prema Ukrajini dolaze dok su ruske snage uglavnom zaglavljene ili u povlačenju u toj zemlji, s malim uspjesima ili zadržavanjem položaja na jugu, uglavnom duž obale Crnog mora. Više od četiri miliona Ukrajinaca bilo je prinuđeno da ode iz zemlje uslijed ničim izazvanog ruskog napada.

Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) i drugi su optužili ruske snage da su tokom invazije počinile ratne zločine i zvjerstva u okupiranim oblastima Černihiva, Harkiva i Kijeva.

Pavlovski (71) je u intervjuu za RSE rekao da je Putin "ušao u zamku u Ukrajini".

"Ukrajina je trebalo da bude poluga da se izvrši pritisak na Zapad da razgovara o bezbjednosnim pitanjima", rekao je Pavlovski, misleći na zahtjeve Kremlja koje je Putin prvi put iznio u decembru 2021.

"To je igra strategije. Ali, bio sam zapanjen kada sam vidio da odbacuje sve prilike za pregovore o istinskoj bezbjednosti Rusije i umjesto toga se odlučio za ovaj čudni pogrom koji naziva 'specijalnom vojnom operacijom'", rekao je Pavlovski.

Budući da se ruska vojska uglavnom povukla iz oblasti sjeverno od Kijeva i da sada tvrdi da će se fokusirati na oblasti na jugoistoku Ukrajine koje već drže separatisti koje podržava Rusija, Pavlovski je rekao da će Putinu biti teško da proglasi "pobjedu".

"Potpisivanje primirja odmah bi bilo najpametnije što bi Rusija mogla da uradi u ovom trenutku. Mogla bi da dobije neutralan status Ukrajine, ali to bi svelo na skoro pa ništa. Što se tiče 'demilitarizacije', koja je pretvorena u propagandni slogan, obim štete vojne infrastrukture Ukrajine je dovoljno velik da se tvrdi da je 'demilitarizacija' ostvarena.

Rusija će pokušati da zadrži teritorije koje je do sada zauzela, posebno one koje se graniče s Azovskim morem, ali će to zavisiti od spremnosti Ukrajinaca da pregovaraju i prekinu borbe", rekao je Pavlovski, misleći na more na jugoistoku Ukrajine.

Kao i drugi posmatrači Kremlja, Pavlovski vjeruje da se Putin nada okončanju neprijateljstava do 9. maja, kada bi mogao da proglasi "pobjedu" dok Rusija obilježava pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, koji obično uključuje ogromnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi s vojnicima u maršu, tenkovima i drugom vojnom opremom.

"Ako se prekid vatre postigne prije 9. maja, tako da Rusija može da slavi i 'proda' ovo kao pobjedu, onda je to dobar ishod, ako ne – nećemo imati mira, pregovori će se odugovlačiti, a Rusija će se suočiti s još većim problemom sa sankcijama", predviđa Pavlovski, upozoravajući da sankcije predstavljaju još ozbiljniju dugoročnu prijetnju po dobrobit Rusije.

Što se sukob više odugovlači, to je vjerovatnije da bi Moskva mogla da eskalira svoje akcije u Ukrajini, predviđa Pavlovski, uz sve veću mogućnost prelivanja sukoba van granica Ukrajine.

"Ako Rusija ne izabere mir i odluči da nastavi rat, onda bi mogla da uradi stvari u Ukrajini koje će dovesti do eskalacije ovog sukoba do nivoa koji se ne može predvidjeti. I ovaj sljedeći nivo će se odvijati van granica Ukrajine. To bi moglo da se prelije u konvencionalni rat Rusije i Zapada, sa NATO-om. Kako bi to tačno izgledalo, teško je reći, ali više ne mislim da je nezamislivo i nemoguće", rekao je Pavlovski.

Ako se ruska agresija u Ukrajini oduži – sa sve većim žrtvama i gubitkom opreme – i globalne sankcije počnu da pogađaju još jače, Pavlovski predviđa da je malo vjerovatno da će Rusi početi da se okreću protiv Putina, već će ga prije podržati.

"Mislim da ljudi još ne shvataju posljedice sankcija. Počeće da ih osjećaju do ljeta. I čim shvate da su sankcije osmišljene da unište i rusku ekonomiju i Rusku Federaciju, svi će se ujediniti u otporu. Da li će za to kriviti Putina ili sebe? Da li je neki Rus vidjevši njemačke tenkove 1941. za to okrivio (Josifa) Staljina i (Vjačeslava) Molotova", rekao je Pavlovski, misleći na bivšeg sovjetskog diktatora i ministra spoljnih poslova koji je potpisao pakt o nenapadanju s nacističkom Njemačkom koji je uključivao tajne protokole o podjeli centralne i istočne Evrope u "sfere uticaja", prije nego što je Hitler poništio dogovor i izvršio invaziju na Sovjetski Savez.

Šansa da se ruska elita, takozvani oligarsi, okrenu protiv Putina, također je nešto u šta Pavlovski sumnja da će se dogoditi.

"Ta takozvana teorija pretpostavlja da oligarsi vladaju Rusijom. Oligarsi nikada nisu vladali Rusijom, čak ni u vrijeme slabog (Borisa) Jeljcina", objasnio je Pavlovski, misleći na prvog postkomunističkog predsjednika Rusije.

Pavlovski je također odbacio značaj nedavnog odlaska poznatog postsovjetskog reformatora Anatolija Čubajsa, koji je napustio funkciju Putinovog izaslanika za stabilan razvoj.

"Postoji lažna, pa čak i čudna pretpostavka da će Putinov uži krug početi da se distancira od njega. To se neće desiti. Sam Čubajs nije bio član tog najužeg kruga. On neće nedostajati, jer više nije bio relevantan, nije to bio godinama. On je politički relikt davno minule ere. Da je imao neku vrednost za Kremlj, ne bi mu bilo dozvoljeno da 'pobegne'", rekao je Pavlovski.

Nepotvrđeni izvještaji kažu da je Čubajs napustio Rusiju i da se vjeruje da je u Turskoj.

Gleb Pavlovski: "Žao mi je što u to vrijeme kao analitičar isključio svoj mozak i na neki način donirao svoj mozak 'franšizi Kremlja i Putina'".
Gleb Pavlovski: "Žao mi je što u to vrijeme kao analitičar isključio svoj mozak i na neki način donirao svoj mozak 'franšizi Kremlja i Putina'".

To ne znači da Putin ne može da se suoči s prijetnjama po svoju moć, posebno iz svog užeg kruga, dodao je Pavlovski.

"Oni nisu idealisti, oni imaju svoje planove za taj tron. Svi oni čekaju trenutak tranzicije. I to zapravo čini Putina prilično nervoznim, što je okružen ljudima koji žude za njegovim tronom. Pogotovo imajući u vidu da većinu svakodnevnog vođenja države obavljaju oni, a ne on", rekao je Pavlovski.

"Ako neko misli da Putin sjedi i vodi privredu zemlje ili javni život, onda je to smiješno. Putin zapravo nije baš tip koji puno radi", dodao je on.

Osvrćući se na vrijeme dok je radio s Putinom, Pavlovski je rekao da sada ima nešto zbog čega žali.

"Žao mi je što u to vrijeme kao analitičar isključio svoj mozak i na neki način donirao svoj mozak 'franšizi Kremlja i Putina'", rekao je on. "Sada uviđam da je trebalo da imam širu perspektivu na stvari, da je trebalo da prepoznam karakteristike sistema koji smo pravili".

"Putin je dijete tog sistema. Putin će otići, na ovaj ili onaj način, ali sistem će ostati."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG