Dostupni linkovi

"Putinke" modni hit uoči parade u Beogradu


Majice koje se prodaju u Beogradu pred dolazak predsednika Rusije
Majice koje se prodaju u Beogradu pred dolazak predsednika Rusije

Najveću korist od državne euforije uoči vojne parade, na kojoj će glavni gost biti ruski predsednik, poslednjih dana imaju snalažljivi trgovci u Beogradu. Zadovoljno trljaju ruke jer su novi hit na uličnim tezgama majice sa likom Vladimira Putina. Prodaju se kao alva, a najbolji kupci su inostrani turisti.

„Majice sa Putinom su stvarno fora. Od nedavno ih imamo i idu baš dobro, najviše ih kupuju stranci. Ima ih iz Švedske, Nemačke, Portugala... To im je valjda egzotično, podseća ih na neka stara vremena. A Putin je sada mnogo popularan, i eto, to treba iskoristiti. Još kad bi prošetao gradom pa da mu poklonimo jednu majicu... To bi nam bila dobra reklama“, rekao je za RSE Boško Petrović, prodavac na tezgi u Knez Mihailovoj.

Majice „putinke“, kako ih zovu prodavci, kupuju turisti iz svih delova sveta kojih je ovih dana puna glavna beogradska štrafta. Cena je 1.000 dinara (8,5 evra) i samo na jednoj tezgi dnevno se proda od nekoliko desetina do čak stotinu komada. Neki stranci ne pitaju koliko košta.

Obren Pajkanović (29), iz Lucerna u Švajcarskoj, stao je da pogleda majicu sa likom Vladimira Putina u mačo fazonu sa naočarima za sunce, u stilu Pola Njumena.

„Evo, sad sam jednu kupio. Da imam nešto neobično da nosim u Švajcarskoj. Sviđa mi se. Došli smo na utakmicu Srbija-Albanija ali se odmah posle vraćamo kući, žao mi je što ne mogu da ostanem da pogledam vojnu paradu“, kaže Pajkanović.

Njegov prijatelj iz Švajcarske, Fabijan Stras (30), došao je da gleda fudbal i prilično se iznenadio kada je spazio Putina u Beogradu.

„Nikada nisam video ovako nešto. Ne znam što uopšte ljudi kupuju te majice. Kod mene u Švajcarskoj ovo niko ne bi ni pogledao. Glupe su mi bilo kakve političke poruke. I na kraju krajeva, uopšte nije ni moderna i ja je neću kupiti“, kaže Stras.

Vladimir Putin strogog pogleda u ruskoj vojnoj uniformi, a u pozadini spojene zastave Rusije i Srbije, majica je koju dovitljivi proizvođači najčešće štampaju jer je najtraženija.

Katarina Mulina (27) iz Moskve je sa prijateljima došla turistički, a na ulicama Beograda zatekla je slične majice koje je videla i kod kuće.

„Skroz je kul ova moda, Putin je super, najbolji je, mudar je i pravedan. Kupiću jednu majicu da imam uspomenu iz Beograda“, kaže Mulina.

Kristina Litovskaja (27), iz Minska u Belorusiji, u Beogradu je na svadbi kod prijatelja i kraj tezge u centru grada zastala je da pogleda otkud tu ruski predsednik.

„Zabavno mi je sve ovo, ali ne bih nosila takvu majicu. Nema to veze sa politikom, ne zanima me. Prosto mi se ne sviđa“, kaže Litovskaja.

Dok se u centru grada čuju vojni avioni koji vežbaju za vojnu paradu ulična trgovina u Knez Mihailovoj cveta od jutra do mraka. Trgovcima na ruku ide i lepo vreme a neki od njih potrude se da prevedu šta piše na „putinkama“ da bi što više stranaca kao suvenir ponelo i majicu sa likom ruskog predsednika.

Burk Malhatra (24), iz Brizbejna u Australiji, na proputovanju kroz Srbiju ostao je iznenađen novom modom.

„Izgleda da baš cveta ljubav između Srbije i Rusije kad se ovo prodaje. Nisu loše majice ali politika me ne zanima. Radije bih kupio neku sa Titom ili tako nešto... Ni malo mi se ne dopada taj stil, baš nije kul, više sam u hipsterskom fazonu“, kaže Malhatra.

Kako posao sa „putinkama“ dobro ide, prodavci trljaju ruke zbog dobre zarade i smišljaju i nove suvenire. Od skora nude i bedževe i šolje sa likom ruskog predsednika. Praviće ih još jer se zbog dobrih odnosa Rusije i Srbije, kaže u šali prodavac Boško Petrović, ne plaše tužbe Vladimira Putina za autorska prava i zaštitu lika i dela.

„Ma neće nam ništa. Sigurno je i Putin srećan što prodajemo njegove majice. Pa neka dođe sad sa parade da vidi, sigurno bi mu se svidelo.“

XS
SM
MD
LG