Dostupni linkovi

Putin potpisao zakon koji dozvoljava onima koji su počinili teške zločine da se pridruže vojsci


Mobilizacija na jugozapadu Rusije
Mobilizacija na jugozapadu Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se dozvoljava vojna mobilizacija ljudi koji su počinili teške zločine dok Kremlj nastavlja prikupljati vojsku za rat u Ukrajini.

Obraćajući se članovima omladinskih i volonterskih organizacija u Moskvi 4. novembra, Putin je rekao da se 318.000 muškaraca pridružilo borbi otkako je najavio mobilizaciju u zemlji u septembru, uključujući 18.000 koji su bili dobrovoljci.

Putinov govor održan je istog dana kada je potpisao zakon kojim se otvara mobilizacija za ljude čije su krivične informacije nedostupne javnosti, uključujući one koji su počinili teške zločine, ali isključujući one osuđene za seksualno zlostavljanje djece, izdaju, špijuniranje ili terorizam.

“Prema onome što ja znam, 49.000 mobilisanih već izvršava borbene zadatke, dok su ostali na obuci”, rekao je Putin.

Rusija je u početku invazije okupirala veće dijelove Ukrajine, ali mjesecima trpi značajne gubitke vojske i teritorija uglavnom zbog ukrajinske kontraofanzive.

Neuspjesi zbog kojih je Rusija pokušavala da zadrži teritoriju u dijelovima južne i istočne Ukrajine koje još uvek okupira primorali su Kremlj da uvede vojni rok i da se sve više oslanja na plaćenike i čečenske trupe da popuni svoje iscrpljene snage.

Putinov saradnik i vođa privatne vojne grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, navodno je regrutovao hiljade zatvorenika iz ruskih zatvora za rat u Ukrajini.

Putin je 4. novembra rekao da se priliv dobrovoljaca za ratne napore nastavlja, uprkos mnogim znacima nepopularnosti opšte mobilizacije.

Desetine hiljada muškaraca pobjeglo je iz Rusije odmah nakon najave mobilizacije, dok su sporadični protesti, koje su snage sigurnosti brzo ugasile, zabilježeni su u mnogim dijelovima Rusije.

U međuvremenu, brojni video snimci pokazuju kako se mobilisani žale na nedostatak hrane, odjeće, opreme i mjesta za boravak.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je ubijeno na hiljade ljudi, milioni su raseljeni, uništeni su ukrajinski gradovi, a globalna ekonomija je uzdrmana.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG