Dostupni linkovi

Putin pozvao ukrajinsku vojsku da 'preuzme vlast u svoje ruke'


Ruski predsednik Vladimir Putin dolazi na poslovni forum u Moskvi, 24. februar 2022.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom obraćanja nacionalnom Savetu bezbednosti u Moskvi pozvao ukrajinsku vojsku da “preuzmu vlast u svoje ruke”, prenosi Gardijan (Guardian).

On je rekao da su banderovci – misleći na ukrajinskog nacionalistu Stepana Banderu koji je na početku Drugog svetskog rata sarađivao sa nemačkim nacistima mada je ubzro završio u njihovom logoru - i takozvani neonacisti „postavili teško naoružanje uključujući sisteme za višestruko lansiranje raketa“ u gradovima, uključujući Kijev i Harkov.

Putin redovno koristi termin „neonacisti“ za ukrajinsku vladu. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski, koji je jevrejskog porekla, odbacuje taj izraz.

Putin je još kazao: „Ponašaju se kao teroristi širom sveta, uzimajući ljude kako bi optužili Rusiju da izaziva žrtve među mirnim stanovništvom. Pouzdano se zna da se sve ovo dešava po preporukama stranih konsultanata, pre svega američkih savetnika.”

On je poručio ukrajinskim snagama.

„Još jednom se obraćam pripadnicima ukrajinskih oružanih snaga: ne dozvolite neonacistima i banderovcima da koriste vašu decu, vaše žene i starce kao živi štit.Preuzmite vlast u svoje ruke. Izgleda da ćemo se vi i mi lakše dogovoriti nego sa tom bandom narkomana i neonacista u Kijevu,” rekao je ruski predsednik.

XS
SM
MD
LG