Dostupni linkovi

Putin spreman za razgovore sa Kijevom ako prihvati 'nove teritorijalne realnosti'


Erdoan i Putin sreli su se u oktobru 2022. godine u Kazahstanu
Erdoan i Putin sreli su se u oktobru 2022. godine u Kazahstanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) da je otvoren za dijalog s Ukrajinom ako Kijev prihvati da su teritorije koje je okupirala Moskva ruske teritorije, saopštio je Kremlj 5. januara.

"Putin je još jednom potvrdio svoju spremnost za ozbiljan dijalog, pod uslovom da vlasti u Kijevu ispune zahtjeve koji su već izneseni i koji su poznati", navodi se u saopštenju Kremlja.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara i okupirala je dijelove istoka i juga zemlje.

Kremlj tvrdi da je anektirao regione Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona, iako ne kontroliše u potpunosti ove regione.

"Ruska strana je naglasila destruktivnu ulogu zapadnih zemalja koje isporučuju oružje i vojnu opremu kijevskom režimu i daju mu operativne informacije", navodi se u saopštenju od 5. januara.

U međuvremenu, prema najavi Ankare, Erdoan je zatražio od Putina da proglasi "jednostrano" primirje u Ukrajini.

"Predsjednik Erdoan je rekao da pozivi na mir i pregovore moraju biti podržani jednostranim prekidom vatre i vizijom pravednog rješenja", saopšteno je iz Erdoanove kancelarije nakon telefonskog razgovora turskog i ruskog lidera.

Očekuje se da će Erdoan u četvrtak održati i telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Turski lider je iskoristio dobre odnose koje ima sa Moskvom i Kijevom da pokuša da posreduje u okončanju rata koji je Rusija započela 24. februara 2022. godine.

Turska je bila domaćin dvije runde mirovnih pregovora, a takođe je pomogla u posredovanju u sporazumu koji podržavaju Ujedinjeni narodi za nastavak ukrajinskog izvoza žitarica iz Crnog mora.

XS
SM
MD
LG