Dostupni linkovi

Putin u Budimpešti, Mađari protestuju


Putin i Orban u Budimpešti 17. februara
Putin i Orban u Budimpešti 17. februara

Vladimir Putin stigao je u utorak u Mađarsku u svoju prvu bilaterlnu posjetu nekoj članici EU od juna prošle godine. Uoči njegovog dolaska hiljade je Mađara protestovalo ulicama Budimpešte. Kako su poručili sa protesta, Mađarska je još 1989. rekla ne "carizmu i diktaturi".

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas tokom posjete Budimpešti da je državna firma Gazprom spremna isporučivati gas Mađarskoj nakon što postojeći ugovor istekne ove godine.

To je upravo ono što je mađarski premijer Viktor Orban očekivao, da pregovara o novom fleksibilnom dugoročnom sporazumu o snadbijevanju ruskim gasom, budući da ove godine ističe dosadašji ugovor koji su imali sa Moskvom.

Istovremeno oko 2.000 ljudi na protestu u Budimpešti tražilo je od premijera Viktora Orbana da zaustavi “putinizaciju” Mađarske.

Međutim, nakon razgovora sa Putinom u Budimpešti, Orban je rekao da "Mađarska treba Rusiju".

On je kazao da je važno za Mađarsku da ima "energetske izvore iz Rusije", te da Rusija "bude otvorena za proizvode iz Mađarske".

Organizator protesta protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, između istočne i zapadne željezničke stanice u Bumpešti juče (16.januara ), Marton Gulyas ima vrlo jasne razloge za protest:

„Rekli smo ne carizmu još 1989, rekli smo ne toj vrsti diktature i promijenili naš sistem, uspjeli smo u tranziciji i sada smo slobodna nacija i želimo sami da donosimo svoje odluke bez uticaja jednog antidemokratskog vladara kao što je Putin“, kaže Gulyas.

Maršuta protesta između željezničkih stanica simbolizuje želju Mađarske da ostane povezana sa Zapadom, a ne Rusijom. Demonstrantkinja, Eva Bernat nabraja svoje motive:

Demonstracije u Budimpešti
Demonstracije u Budimpešti

„Ne želim da imamo nuklearne elektrane ili dugoročne ugovore za gas niti da se naši lideri udvaraju onomo ko je u ratu sa Ukrajinom”, navodi Eva.

Istvan Kovacs zaključuje:

“Politički, mi pripadamo Evropskoj uniji i mi ne treba da gajimo prijateljstvo sa Rusijom u vrijeme rata. Mi se trebamo približavati Evropi, a ne Rusiji”, kategoričan je Kovacs.

No, mađarski premijer Viktor Orban koji je 1980-tih, bio poznat po svojim jakim antisovjetskim stavovima kao studentski lider, sada se smatra jednim od najbliskijih saveznika Vladimira Putina u EU.

Orbanov zakokret ka proruskoj politici nadovezuje se na njegove velike probleme koje ima u odnosima sa EU i Zapadom uopšte. Posebno nakon što je prošlog ljeta izjavio da Mađarsku vidi kao jednu državu “neliberalne demokratije” po ugleduna Rusiji i Tursku, i nakon što se obračunao sa nekim od grupa koje se bave zaštitom ljudskih prava.

U decembru je Rusija saopštila da odustaje od 40 milijardi dolara vrijednog gasovoda Južni tok, koji je trebalo da snadbijeva jug Evrope izbjegavajući rutu kroz Ukrajinu, pod pritiskom prijemjedbi iz EU. Mađarska je bila snažan zagovornik tog projekta.

Tokom prošlogodišnje posjete Moskvi, Viktor Orban je potpisao sporazum o pozajmici od 10 milijardi eura sa Rusijom o proširenju jedine mađraske nuklearke, stacionirane u Paksu, oko 130 kilometra južno od Budimpešte.

Osim rusko-mađarskih ekonomskih veza očekuje se i da će Putin takođe izvšiti pritisak na Orbana da blokira dalje sankcije EU prema Rusiji.

Posjeta ruskog predsjednika Mađarskoj dolazi u vrijeme konflikta na istoku Ukrajine između vladinih trupa i separtista koja podržava Moskva. I pored primirja koje stupilo na snagu u nedjelju 15.februara, sukobi i dalje traju a dogovoreno povlačnje teškog naoružanja nije još započelo.

Mađarska je do sada podržavala sankcije EU prema Rusiji, ali je glasno iskazivala negodovanje zbog negativnog uticaja koje će imati.

XS
SM
MD
LG