Dostupni linkovi

Putin ističe da Zapad pokušava da ukine rusku kulturu, uključujući Čajkovskog


Ruski predsednik Vladimir Putin tokom video sastanka sa ličnostima iz ruske kulture
Ruski predsednik Vladimir Putin tokom video sastanka sa ličnostima iz ruske kulture

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je u petak Zapad da pokušava da ukine rusku kulturu, uključujući dela velikih kompozitora poput Petra Čajkovskog, Dmitrija Šostakoviča i Sergeja Rahmanjinova.

Tokom video sastanka sa vodećim ličnostima ruske kulture, Putin je uporedio otkazivanje niza ruskih kulturnih događaja poslednjih nedelja sa akcijama nacističke Nemačke 1930-ih.

"Danas pokušavaju da ukinu čitavu hiljadugodišnju kulturu, naš narod", rekao je Putin, navodeći kao razlog otkazivanje događaja u kojima su učestvovali ruski umetnici u nekim zapadnim zemljama.

"Govorim o postepenoj diskriminaciji svega što je povezano sa Rusijom... tendencija koja se razvija u nizu zapadnih zemalja", rekao je on.

Određeni događaji na kojima je bilo predviđeno učešće ruskih umetnika, koji su izrazili podršku ratu, otkazani su, uključujući i neke u kojima je planiran nastup Valerija Gergijeva, generalnog direktora Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, koji je prisustvovao sastanku sa Putinom u petak.

Gergijev je smenjen sa mesta šefa dirigenta Minhenske filharmonije i izgubio je priliku da diriguje u milanskoj La Skali nakon što nije osudio invaziju Rusije.

Mnogo manji broj događaja je otkazan zbog povezanosti sa mrtvim ruskim kulturnim ličnostima, pri čemu je Filharmonijski orkestar iz Kardifa izbacio komad Čajkovskog iz svog programa, a mediji navode da su slične poteze preduzeli orkestri u Japanu i Hrvatskoj.

Španski Teatro Real, jedna od najvećih operskih kuća u Evropi, otkazao je nastupe ruskog Boljšoj kasnije ove godine, dok su baletske kuće Christie's, Sothebi's i Bonhams otkazale prodaju ruskih umetnina u Londonu.

Filharmonija iz Kardifa saopštila je da je bila izložena "govoru mržnje i zlobnim komentarima" nakon što je ranije ovog meseca otkazala izvođenje Uvertire Čajkovskog iz 1812.

"Osnovna humanost ima prednost nad umetnošću i istorijom", naveo je Orkestar u objavi na Fejsbuku. "Kada se humanitarna kriza završi, rasprava o kulturu 'upozoravanja na nepravde' (woke) i 'otkazivanja' može imati svoje mesto," dodaje se u saoptenju.

Tokom sastanka u petak, Putin je uporedio tretman ruskih kulturnih ličnosti sa onim prema autoru Hari Potera J.K. Rowling nakon što je izazvala kontroverze stavovima o pitanju transrodnosti.

XS
SM
MD
LG