Dostupni linkovi

Putin samoizolaciju opisao kao 'test' za Sputnik V


Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka 14. septembra
Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka 14. septembra

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je samoizolaciju u kojoj se nalazi nakon “cjelodnevnog” izlaganja kontaktu koji je bio zaražen korona virusom kao “test” za rusku vakcinu protiv korona virusa Sputnik V.

Putin (68) dao je ovaj komentar tokom video konferencije sa članovima vlade i čelnicima vladajuće stranke Ujedinjena Rusija.

“Nekoliko ljudi u mom užem krugu se razboljelo, a jedan od tih zaposlenika je osoba koja radi u mojoj neposrednoj blizini”, rekao je Putin dodajući da je razgovarao sa neidentifikovanom osobom neposredno prije no što je tom čovjeku pozlilo.

“Razgovarao sam sa njim cijeli dan ranije”, rekao je Putin uz dodatak da su bili “u veoma bliskom kontaktu”.

Putin je objasnio da je i kontakt bio vakcinisan, ali da mu je nivo antitijela opao, nakon čega je ponovo vakcinisan i “tri dana nakon vakcinacije se razbolio”.

Ruski predsjednik koji je ranije tvrdio da je potpuno vakcinisan Sputnikom V, opisao je svoju trenutnu situaciju kao “prirodni eksperiment”.

“Da vidimo kako će Sputnik V raditi u praksi”, rekao je Putin i dodao da su testovi pokazali da su njegova antitijela visoka.

Ruski predsjednik je 13. septembra prisustvovao nekoliko javnih događaja, uključujući sastanak sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u Moskvi i ruskim paraolimpijskim timom. Takođe je prisustvovao vojnim vježbama koje su se odvijale u koordinaciji s Bjelorusijom.

XS
SM
MD
LG