Dostupni linkovi

Putin: 'Severni tok 2' spreman za izvoz gasa


Putin je rekao da je drugi deo gasovoda, koji vodi od Rusije do Nemačke preko dna Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu, napunjen gasom
Putin je rekao da je drugi deo gasovoda, koji vodi od Rusije do Nemačke preko dna Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu, napunjen gasom

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 29. decembra da je gasovod "Severni tok 2" spreman za izvoz gasa i dodao da će ovaj projekat doprineti smanjenju evropskih cena gasa koje su dostigle rekordne nivoe.

"Severni tok 2", koji je završen u septembru ali čeka regulatorno odobrenje Nemačke i Evropske unije, suočava se sa protivljenjem Sjedinjenih Država i nekoliko zemalja, uključujući Poljsku i Ukrajinu, koje smatraju da će učiniti Evropu previše zavisnom od ruskog gasa.

Putin je rekao da je drugi deo gasovoda, koji vodi od Rusije do Nemačke preko dna Baltičkog mora zaobilazeći Ukrajinu, napunjen gasom.

"Želeo bih da čestitam Gaspromu i partnerima u Severnom toku 2 na završetku radova i stvaranju ove dodatne velike magistralne trase koja je spremna za rad", rekao je Putin na sednici vlade kojoj je prisustvovao i direktor ruskog energetskog giganta "Gasprom" Aleksej Miler.

Miler je rekao da je 29. decembra završeno punjenje tehničkim gasom drugog kraka "Severnog toka 2" i da je gasovod u potpunosti spreman za eksploataciju.

"Rusija je sada u mogućnosti da poveća izvoz gasa u Evropu. Čim Evropljani donesu odluku o puštanju u rad Severnog toka 2, Rusija će biti spremna da odmah počne sa dodatnim isporukama", rekao je Putin.

Gradnja "Severnog toka 2" potpuno je završena 10. septembra 2021. godine.

Da bi gas krenuo, operater "Severnog toka 2" mora da dobije odobrenje od nemačke regulatorne agencije.

Potvrda je suspendovana pošto "Severni tok dva AG", čije je sedište u Švajcarskoj, mora da registruje svoj ogranak u Nemačkoj i sve dok se to ne desi proces je suspendovan.

Prolazeći ispod Baltičkog mora, "Severni tok 2" udvostručiće izvoz ruskog gasa u Nemačku, ali će zaobići i Ukrajinu, do skora glavni tranzitni pravac od Rusije do EU, koja bi bila teško pogođena gubitkom naknada za transport ovog energenta.

XS
SM
MD
LG