Dostupni linkovi

Putin u filmu o ruskoj invaziji na Krim: Bili smo spremni to da učinimo


Žena gleda film o ruskoj invaziji Krima u Moskvi

Povodom obeležavanja godišnjice ruske invazije na ukrajinsko poluostrvo Krim, u Rusiji je prikazan dokumentarni film “Put do otadžbine”, u kojem je predsednik Vladimir Putin naveo da je rusko nuklearno oružje bilo u pripravnosti za vreme napetosti u Ukrajini i na Krimu.

Na pitanje da li je rusko nuklearno naoružanje moglo biti stavljeno u pripravnost on je u filmu odgovorio: “Da, bili smo spremni to da učinimo.”

Putin je rekao i da nije bio siguran hoće li zapadne sile vojno intervenisati kako bi zaustavili rusko preuzimanje Krima marta 2014., rekavši da je bio spreman za najgori mogući razvoj događaja.

Dodao je su ga brojni strani zvaničnici upozoravali da obustavi ruske akcije na Krimu što je odbio tvrdnjama da je "reč o ruskoj istorijskoj teritoriji naseljenoj Rusima koji su u opasnosti i ne smeju biti napušteni".

Ruski predsednik tvrdi da se zahvaljujući njegovom iskrenom i otvorenom odgovoru nijedna država nije odlučila da otpočne svetski rat.

Takođe, naveo je da je zbačenom ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču život bio ugrožen.

“Bilo nam je jasno na osnovu prispelih informacija da je planirano ne samo njegovo zarobljavanje već i fizička eliminacija od strane onih koji su izveli državni udar.”, rekao je Putin, misleći na trenutke kada je parlament bivšem ukrajinskom predsedniku izglasao nepoverenje prošlog marta.

Ruski predsednik je u filmu optužio Sjedinjene Države da su vukle konce udara na Janukoviča, što je ta zemlja više puta odbacivala kao laž.

"Zvanično, ukrajinsku opoziciju su podržavali Evropljani, ali mi jako dobro znamo da su to ustvari bili naši američki partneri i prijatelji. Oni su pomagali pripremanje nacionalista i borbenih trupa”, rekao je Putin.

Aktuelni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je još osmog marta, kada je emtitovan trejler ovog filma, od Međunarodnog suda pravde u Hagu zatražio da hitno bude uvršten kao dokazni materijal ruske invazije na Krim.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG