Dostupni linkovi

Putin naredio povećanje armije za 137.000 vojnika


Pripadnici ruske vojske u Volgogradu, 11. jul 2022.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je armiji u četvrtak, 25. avgusta, da poveća broj vojnika za 137.000 na ukupno 1,15 miliona usred njenih operacija u Ukrajini.

U Putinovom dekretu, koji stupa na snagu 1. januara, nije precizirano da li će vojska pojačati svoje redove regrutacijom većeg broja lica, povećanjem broja vojnika dobrovoljaca ili kombinacijom oba pristupa.

Predsedničkim dekretom će se ukupan broj ruskog vojnog osoblja povećati na 2.039.758, uključujući 1.150.628 vojnika.

Ruski mediji i nevladine organizacije ističu da su ruske vlasti nastojale da povećaju broj vojnika uključenih u vojnu akciju u Ukrajini privlačenjem dobrovoljaca, angažovanjem privatnih lica po ugovoru i čak nudeći amnestiju nekim zatvorenicima u zamenu za obavljanje vojne dužnosti.

Regionalne vlasti su takođe pokušale da pomognu formirajući dobrovoljačke bataljone koji će biti raspoređeni u Ukrajinu.

Svi muškarci od 18 do 27 godina moraju služiti godinu dana u vojsci, ali veliki deo izbegava regrutaciju iz zdravstvenih razloga ili koristeći odlaganja koja se odobravaju studentima. Izbegavanje regrutacije posebno je izraženo u Moskvi i drugim većim gradovima.

Ruska vojska prikuplja regrute dva puta godišnje, počevši od 1. aprila i 1. oktobra. Putin je naredio regrutaciju 134.500 regruta tokom poslednjeg prolećnog poziva ranije ove godine i 127.500 prošle jeseni.

Poslednjih godina, Kremlj je naglašavao povećanje udela vojnika dobrovoljaca po ugovoru jer je nastojao da modernizuje vojsku i poboljša njenu spremnost.

Pre nego što je Kremlj poslao trupe u Ukrajinu 24. februara, ruska vojska je imala više od 400.000 vojnika po ugovoru, uključujući oko 147.000 u kopnenim snagama. Broj vojnih obveznika procenjen je na oko 270.000, a ostatak su činili oficiri i podoficiri.

Vojni posmatrači smatraju da ako se kampanja u Ukrajini bude odugovlačila, ti brojevi bi mogli biti očigledno nedovoljni za operacije u toj zemlji, koja je proglasila za cilj formiranje armije od million vojnika.

Pukovnik u penziji Viktor Murahovski je ocenio da Putinov dekret od četvrtka odražava pritisak popune redova usred vojne akcije u Ukrajini.

U komentarima koje je prenela onlajn novinska agencija RBC, on je naveo da će Kremlj verovatno pokušati da se i dalje oslanja na dobrovoljce predviđajući da će oni činiti najveći deo povećanja koje je Kremlj naredio.

Kremlj je saopštio da samo dobrovoljci po ugovoru učestvuju u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, odbacujući tvrdnje da se razmišlja o široj mobilizaciji.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG