Dostupni linkovi

Putin: Ruska ekonomija stabilna, pohvale Obami


Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao je duže od tri i po sata na telefonska pitanja građana koja su se odnosila na unutrašnju i spoljnu politiku, međunarodne odnose, ekonomiju, kao i na pitanja vezana za njegov lični život.

Televizijska emisija "Direktna linija" na ruskom Kanalu 1, u kojoj Putin uživo odgovara napitanja sunarodnika, održava se od 2000. godine, od kada je na čelu Kremlja.

Uprkos pitanjima zabrinutih građana koja su se odnosila na inflaciju i neisplaćene plate, Putin je istakao da je postignut pozitivan zaokret u ekonomiji, navodeći da su devizne rezerve stabilne kao i da Vlada očekuje porast BDP-a za 1,4 odsto sljedeće godine.

Putin je naglasio da su državne rezerve dovoljne za četiri godine.

“Međutim, očekujemo da naša ekonomija ostvari rast naredne godine, tako da neće biti potrebe da koristimo sredstva iz rezervnog fonda”, rekao je ruski predsjednik.

“Mjesta zabrinutosi za sada nema”, dodao je on.

Jedan od prvih telefonskih poziva bio je iz sibriskog grada Omsk. Naime, lokalna mještanka požalila se predsjedniku da su lokalni putevi u izuzetno lošem stanju. Putin je odgovrio da pojedini propusti u zakonima dozvoljavaju regionalnim liderima da troše državni novac za neke druge namjene. Ubrzo se u program uključio i gradonačelnik ovog grada Vjačeslav Dvorakovski (Vyacheslav Dvorakovsky), tvrdeći da će putevi u ovoj regiji biti obnovljeni još ovog ljeta.

Na pitanja koju su se odnosila na spoljnu politiku, Putin je izbjegavao oštre izjave, pa čak kada je i pričao o Ukrajini i Turskoj.

Konkretno o dijelu koji se odnosi na ruske separatiste koje podržava već dvije godine na istoku Ukrajine, zatim pitanja koja su se odnosila na Tursku, a ticala su se sankcija koje su uvedene ovoj zemlji poslije obaranja borbenog aviona od strane tuskih snaga u novembru prošle godine.

Putin tokom televizijskog obraćanja
Putin tokom televizijskog obraćanja

Putin se suzdražao od kritika na račun Turske, navodeći da ta zemlja nije sigurna za Ruse kao i da je očito da se na jugu zemlje vodi rat. Optužio je tursku vladu da umjesto odlučnog obračuna sa teroristima, ona zapravo sarađuje sa njima.

Jedno od škaljivih pitanja uputila je navodno dvanaestogodišnja djevojčica, pitajući ga koga bi prvo spasao kada bi se doslovno rečeno, počeo daviti, predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana ili predsjednika Ukrajine Petra Porošenka. Putin je, međutim, izbjegao direktan odgovor.

“Ako je neko odlučio da se utopi, onda ga ne možeš spasiti. Ali, naravno, mi smo spremni da pružimo ruku spasa i prijateljstva bilo kome od naših partnera, pod uslovom da su oni naravno, spremni da je prihate”, odgovorio je Putin.

Optužbe na račun Kijeva

Ruski predsjednik optužio je zvanični Kijev zbog nepoštovanja dogovora iz Minska, a koji je, kako je naveo, imao za cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

Međutim, odbio je da da bilo kakve komentare koji su se odnosili na novu vladu u Kijevu, navodeći da nema dovljno saznaja o najnovijim promjenama. Izrazio je nadu da će nova vlada da djeluje “pragmatično” i da neće biti vođena strahovima.

Ruski predsjednik odao je priznanje američkom kolegi Baraku Obami, za vrijeme čijeg mandata, zanimljivo je spomenuti, odnosi između Vašingtona i Moskve su se dodatno zaoštrili.

Putin je pohvalio Obamu zbog priznanja da je odluka o intervenciji u Libiji bila pogrešna. Naveo je da takvo priznanje govori da je” aktuelni predsjednik SAD razuman čovjek”.

“I ovo kažem bez imalo sarkazma,jer reći ovako nešto nije nimalo lako”, dodao je Putin.

Ruski predsjednik je, između ostalog, komentarisao i nedavnu aferu koja je uzburkala svjetsku javnost, tzv. “Panamski dokumenti”, koji su otkrili kako bogati svjetski moćnici peru novac putem ofšor kompanija u Panami.

Za njega je ovo “čista provokacija” od strane “zaposlenih u zvaničnim institucijama SAD”. Odbacio je optužbe da je njegov prijatelj, violončelista Sergej Roldugin, ostvario ličnu dobit putem ofšor kompanija u iznosu od dvije milijarde dolara.

Putin je naveo da je plasiranjem anonimnih dokumenata trebalo da se “posije sjeme razdora” između Rusa, nazvavši ih “provokacijom pred ruske izbore zakazane za septembar”.

Građani su iskoristili priliku te su predsjedniku postavljali i pitanja iz njegovog ličnog života. Jedno od njih, odnosilo se na bivšu suprugu Ljudmilu.

“Ljudmila i ja se viđamo s vremena na vrijeme. Ne često, ali se viđamo”, rekao je.

Publiku u studiju zasmijao je komentarom: “Naš odnos je sada mnogo bolji, nego kada smo bili zajedno”.

XS
SM
MD
LG