Dostupni linkovi

Putin: Rasvijetliti politička ubojstva, osloboditi se "srama i tragedije"


Predsjednik Rusije Vladimir Putin se obraća službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova, 4. mart 2015.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin se obraća službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova, 4. mart 2015.

Vladimir Putin izjavio je da se Rusija mora osloboditi "srama i tragedije" koje je prouzročilo ubojstvo opozicijskog političara Borisa Nemcova, te poručio policiji da mora rasvjetliti politička ubojstva.

Obraćajući se visokim dužnosnicima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Putin je, čini se priznao štetu pričinjenu „ugledu Rusije zbog ubojstva kritičara vlasti, poput Nemcova“, koji je likvidiran pod zidinama Kremlja 27. februara.

"Posebnu pažnju treba usmjeriti na visoko profilirana ubojstva, uključujući i one s političkim motivima ", rekao je Putin u obraćanju "uživo" na državnoj televiziji.

"Potrebno je da se Rusija konačno riješi srama i tragedije, koju smo pretrpjeli zbog drskog ubojstva Borisa Nemcova u samom središtu glavnog grada", rekao je on.

Putinova izjava ima za cilj smiriti tenzije nastale zbog ogorčenosti mnogih Rusa zbog ubojstva Nemcova, ali i umanjiti bijes kritičara koji predsjednika optužuju da je stvorio klimu mržnje.

Ruski predsjednik tvrdi suprotno, da su protivnici Kremlja i "ekstremisti" oni koji siju mržnju u ruskom društvu." Akcije ekstremista sve su bezobzirnije, sve je više ilegalnih uličnih prosvjeda koji otvoreno šire mržnju putem društvenih medija " rekao je Putin.

Kritičari Kremlja medjutim ističu da ruske vlasti često povezuju antivladine proteteste s ekstremizmon, nastojeći izbrisati granicu izmedju legitimnog političkog djelovanja i militanizma.

Govor Putina uslijedio je nedugo nakon što je Aleksandr Bortnikov,šef Savezne službe sigurnosti (FSB),rekao da postoje osumnjičeni, ali nije rekao koliko je istraga odmaknula u rješavanju zločina.

Na pitanje novinara ima li osumnjičenika, Bortnikov je odgovorio: "Uvijek ima."

Nemcov, političar i reformist, zamjenik premijera u vrijeme predsjednika Borisa Jeljcina u 1990-im, kasnije je postao jedan od Putinovih najistaknutijih neprijatelja.

Pokopan je na periferiji Moskve 3. marta, a od njega su se oprostile tisuće ljudi.

Aktualni ruski predsjednik je neposredno nakon ubojstva izjavio da se radi o „provokaciji“, te je obećao da će odgovorne izvesti pred lice pravde .

Protivnici vlasti strahuju da se to možda nikada neće dogoditi, i upozoravaju da su i danas nepoznate ubojice i naredbodavci ubojstava nekoliko istaknutih kritičara Kremlja.

Jedan od lidera oporbe Aleksej Navalni, napisao je na svom blogu 3. marta, kako vjeruje da je Nemcov ubijen po "nalogu političkog vodstva zemlje", ističući da tu ubraja i Putina.

Podsjetimo, istražitelji su nakon ubojstva Nemcova, govorili o nekoliko teorija ubojstva, uključujući i mogućnost da bi ono moglo biti povezano s islamskim ekstremizmom, sukobom u Ukrajini, ili da bi Nemcov mogao biti "žrtveno janje" vlastitih pristaša.

U svojem obraćanju javnosti 4.marta , Putin je također naložio policiji da "odmah reagira na bilo kakav signal ekstremizma" i poduzme korake u spriječavanjnu širenja ekstremizma, posebno medju mladima.

"Ekstremzam truje društvo militantnim nacionalizmom, netolerancijom i agresijom", rekao je Putin.

On je dodao da "mi jako dobro znamo čemu to može dovesti,a što se može vidjeti i na primjeru susjedne Ukrajine“.

Ruske vlasti gotovo rustinski tvrde da je svrgavanje bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča u februara 2014.,bio „državni udar kojeg su potpomogli fašisti“.

XS
SM
MD
LG