Dostupni linkovi

Kijev odbacuje Putinov 36-osatni prekid vatre, Zapad skeptičan


Prvi poziv na primirje od početka invazije Rusije na Ukrajinu. Na slici mobilizovani rezervisti ruske vojske prolaze vojnu obuku.
Prvi poziv na primirje od početka invazije Rusije na Ukrajinu. Na slici mobilizovani rezervisti ruske vojske prolaze vojnu obuku.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija govori o primirju jer želi da ga iskoristi kao paravan kako bi zaustavila ukrajinsko napredovanje u istočnoj regiji Donbasa, i dopremila više ljudi i opreme.

"Oni sada žele da iskoriste Božić kao paravan, iako nakratko, da zaustave napredovanje naših momaka u Donbasu i donesu opremu, municiju i mobilisane trupe bliže našim pozicijama", rekao je Zelenski na ruskom jeziku u svom noćnom video obraćanju 5.januara.

"Šta će im to donijeti? Samo još jedno povećanje njihovih ukupnih gubitaka", rekao je Zelenski i dodao da će se rat "završiti ili kada vaši (ruski) vojnici odu, ili ćemo ih mi izbaciti".

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je izjavio da Putin "pokušava da pronađe malo kiseonika" tako što je uveo prekid vatre, dok je njemačka ministarka vanjskih poslova Annalena Baerbock kritikovala taj potez, rekavši da će Putin povući svoje trupe ako zaista želi mir.

"Takozvani prekid vatre ne donosi ni slobodu ni sigurnost ljudima koji žive u svakodnevnom strahu pod ruskom okupacijom", kazala je Baerbock.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je naredio 5.januara oružanim snagama 36-očasovni prekid vatre u Ukrajini od petka, tokom vikenda, u vrijeme ruskog pravoslavnog Božića.

To je prvi takav poziv na sveobuhvatno primirje u gotovo jedanaestomjesečnom ratu, prenose agencije.

U različitim periodima ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara, Putin je naređivao ograničena i lokalna primirja kako bi se omogućila evakuacija civila ili u druge humanitarne svrhe.

Ova naredba je prvi put da je Putin uputio svoje trupe da poštuju prekid vatre širom Ukrajine, navodi AP.

S obzirom da veliki broj građana pravoslavne vjeroispovijesti živi u područjima borbenih dejstava, pozivamo ukrajinsku stranu da proglasi prekid vatre i pruži im mogućnost da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče, kao i na dan rođenja Hrista, objavio je Kremlj.

Kijev je taj zahtjev odbio.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak rekao je: "Zadržite licemjerje za sebe".

Ukrajina "ne napada strane teritorije i ne ubija civile" već "uništava samo pripadnike okupacione vojske na svojoj teritoriji", napisao je na Tviteru Podolyak.

On je dodao da će "privremeno primirje" biti moguće tek kada Rusija napusti teritoriju koju je okupirala u Ukrajini.

Reuters je prenio širu izjavu Podolyaka u kojoj on Putinov predlog ocjenjuje kao "čisti propagandni potez".

On je rekao da Rusija želi osigurati dodatno vrijeme za smanjenje intenziteta vojnih sukoba, mobilizaciju dodatnih snaga i nastavak gradnje utvrđenja na teritoriji koju je zauzela.

"Banalni trik. Ne postoji ni najmanja želja da se okonča rat u ovome", rekao je Podolyak.

"Štoviše, da vas podsjetim da samo Rusija raketama/dronom napada civilne objekte, uključujući mjesta vjerskih obreda, i to upravo na božićne praznike", rekao je Podolyak, koji je bio jedan od vodećih pregovarača u ranim pregovorima između Rusije i Ukrajine na početku rata.

Putin je postupio na prijedlog poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila, koji je predložio primirje od petka u podne do subote u ponoć, po lokalnom vremenu.

Ruska pravoslavna crkva koristi stari julijanski kalendar i slavi Božić 7. januara.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak je odbacio Kirilov poziv kao "ciničnu zamku i element propagande".

Podsjetimo, poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril je ranije opravdavao rat kao dio ruske "metafizičke borbe" da spriječi "liberalni ideološki napad sa Zapada".

XS
SM
MD
LG