Dostupni linkovi

Ustavni referendum: Putin pozvao Ruse da glasaju za sigurnost, prosperitet


Predsjednik Rusije Vladimir Putin u utorak, 30. juna, zatražio je od Rusa da učestvuju u glasanju širom zemlje o ustavnim reformama kako bi osigurali „stabilnost, sigurnost i prosperitet“, javlja AFP.

U televizijskom obraćanju uoči okončanja sedmicu dana dugog referenduma u srijedu, Putin je izjavio da bi Rusi trebali glasati za zemlju „koju žele predati svojoj djeci“, ali nije spomenuo kontroverzni amandman koji bi mu omogućio da potencijalno ostane na vlasti do 2036. godine.

Rusi su počeli glasati prošle sedmice o paketu ustavnih promjena koje je predložio Putin, uključujući i resetovanje limita predsjedničkog mandata koje bi mu omogućio da se dva puta natječe za predsjednika nakon što mu istekne trenutni šestogodišnji mandat u 2024.

Ostali amandmani ojačali bi predsjedničke i parlamentarne ovlasti, očuvale bi se tradicionalne vrijednosti uključujući i zabranu istospolnih brakova, i garantiraju više minimalne plate i penzije.

"Mi glasamo za zemlju u kojoj želimo živjeti, uz savremeno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, s pouzdanom društvenom zaštitom građana, s efikasnom vladom koja odgovara društvu", izjavio je Putin.

"Glasamo za zemlju koju želimo da predamo našoj djeci i unucima", kazao je.

Dva doma ruskog parlamenta već su usvojila amandmane, ali je Putin ponovio da će oni stupiti na snagu tek kada ih podrži većina glasača.

Putin, koji je prvi put izabran za predsjednika u 2.000. godine, objavio je reforme u ovoj godini, nakon što je osvojio reizbor s uvjerljivom većinom glasova u 2018.

Amandman kojim se resetuje predsjednički mandat bio je dodatak u posljednji minut pred poslanicima koji su glasali o reformi, i za koga kritičari optužuju Putina da pokušava na taj način postati „doživotni predsjednik“.

Prvobitno planirano za 22. april, glasanje je odgođeno zbog epidemije koronavirusa, ali je ponovo zakazano nakon što je Putin izjavio da je epidemija prošla vrhunac i da su zvaničnici počeli izvještavati o manjem broju slučajeva zaraze.

Malo ko sumnja da će reforma biti odobrena, dok je izlazna anketa državne anketarske agencije provedena među više od 163.000 ljudi u ovoj sedmici pokazala da se 76 posto njih opredijelilo za ustavne amandmane, piše AFP.

Grafiti gerilci protiv Putinove namere da promeni ustav
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG