Dostupni linkovi

Putin potpisao zakon kojim se povećavaju kazne za dezertere ili odbijanje borbe


Predsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u subotu amandmane kojima se pooštravaju kazne za dobrovoljnu predaju, dezerterstvo i odbijanje borbe na kaznu do deset godina zatvora, samo nekoliko dana nakon što jenaredio delimičnu mobilizaciju, prenosi AFP.

Najava mobilizacije 300.000 rezervista u sredu izazvala je proteste širom Rusije i novi egzodus iz zemlje. Dan ranije, ruski parlament je odobrio amandmane kojima se pooštravaju kazne za vojne zločine u vreme mobilizacije.

Sada kada je zakon potpisan, vojnici koji dezertiraju, predaju se "neovlašćeno", odbiju da se bore ili ne poslušaju naređenja mogu se suočiti sa kaznom do deset godina zatvora. Pljačka će biti kažnjiva sa 15 godina zatvora.

Promene dolaze u trenutku kada Kremlj nastoji da ojača redove svoje vojske koja se bori u ratu u Ukrajini. Poseban zakon, takođe potpisan u subotu, olakšava pristup ruskom državljanstvu za strance koji se prijavljuju u rusku vojsku.

Stranci koji provedu najmanje godinu dana u ruskoj vojsci imaće pravo da zatraže državljanstvo, zaobilazeći uobičajeni uslov za pet godina boravka u zemlji.

XS
SM
MD
LG