Dostupni linkovi

Putin obećao milijarde rubalja novih troškova pred ruske izbore


Putin u obraćanju prisutnima na kongresu Jedinstvene Rusije, Moskva (19. juni 2021.)
Putin u obraćanju prisutnima na kongresu Jedinstvene Rusije, Moskva (19. juni 2021.)

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je milijarde rubalja dodatnih troškova u mjesecima pred parlamentarne izbore u septembru.

Putin se obratio kongresu vladajuće stranke Jedinstvena Rusija u Moskvi 19. juna.

Iako Putin tehnički nije član stranke, glavna platforma Jedinstvene Rusije je pružanje podrške Putinu i to je mehanizam kojim Kremlj održava monopol na svim nivoima političke moći.

On je pohvalio Jedinstvenu Rusiju zbog "sposobnosti da se obnavlja i neprestano razvija" u govoru u kojem je obećao povećati troškove na infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

"Siguran sam da Jedinstvena Rusija sebi postavlja najvišu ljestvicu, a to je potvrđivanje liderske pozicije i osiguranje pobjede na izborima", rekao je Putin.

Putin je takođe predložio da se na listi nacionalnih stranaka Jedinstvene Rusije nalaze istaknute ličnosti, uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Nije spomenuo manje popularnog bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji je na čelu Jedinstvene Rusije i koji se takođe obratio kongresu 19. juna.

S obzirom na to da je zemlja zaglibila u ekonomske nevolje jer bilježi pad realnih dohodaka i rast inflacije, povjerenje u Jedinstvenu Rusiju je prema anketama palo. Prema biračkom spisku centra Levada, samo 27% Rusa podržava stranku, u odnosu na 31% prošlog augusta.

Uoči izbora, tokom kojih će biti uhljebljeno 450 mjesta u Donjem domu parlamenta, Državnoj dumi, Kremlj je otežao rad, ponekad i brutalno, opozicionim političarima i nezavisnim medijima.

Na izborima za Dumu 2016. godine, Jedinstvena Rusija osvojila je 90% od 225 mandata, uprkos tome što je osvojila nešto više od 50% glasova.

Opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji je mogao umrijeti nakon trovanja nervnim agensom prošlog augusta za šta okrivljuje Putina, od januara je u zatvoru. Njegova mreža regionalnih ureda je zatvorena otkako ih je vlada označila kao "ekstremističku" organizaciju.

I drugi potencijalni nezavisni kandidati bili su progonjeni. Bivši zamjenik Državne dume Dmitrij Gudkov pobjegao je iz zemlje ranije ovog mjeseca nakon što je policija protiv njega i njegovog rođaka otvorila istragu o prevari.

Moskovski poslanik Ketevan Karaidže iz stranke Yabloko i opštinski zamjenik Sankt Peterburga Maksim Reznik privedeni su 18. juna.

XS
SM
MD
LG