Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin naredio povlačenje ruske vojske iz Sirije


Ruski borbeni avion SU-34

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je u ponedjeljak povlačenje dijela ruskih trupa iz Sirije, kao i da bi povlačenje vojnika trebalo da počne u utorak.

Putin je rekao da je odluka o povlačenju ruske vojske koordinisana sa sirijskim predsjednikom Bašarom el Asadom, kao i da treba da posluži kao pozitivan stimulans za nastavak mirovnih pregovora pod okriljem UN u Ženevi.

"Smatram da je većina ruskih ciljeva postignuta. Zbog toga naređujem povlačenje većeg dijela naših trupa sa teritorije Sirije, počevši od sutra", izjavio je Putin na sastanku s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Prema njegovim rečima, tokom operacija ruske trupe pokazale su profesionalizam, timski rad i sposobnost da organizuju ratna dejstva van svoje teritorije, prenosi ruska agencija Tas.

Putin je najavio da ruska vojna baza u sirijskoj provinciji Latakiji i pomorska baza u luci Tartus nastavljaju da rade.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

"Naše baze u Latakiji i luci Tartus nastavljaju da rade, one će biti zaštićene sa kopna, mora i vazduha", rekao je Putin.

On je rekao da će ruski vojnici koji ostaju u Siriji biti angažovani u praćenju prekida vatre.

"Nadam se da će naša odluka biti dobar signal za sve zaraćene strane u Siriji koje učestvuju u mirovnim pregovorima u Ženevi", izjavio je ruski predsjednik.

Putin izrazio je nadu da će povlačenje ruskih trupa doprinijeti jačanju povjerenja među predstavnicima sirijske vlasti i opozicije.

"Zamolio sam ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da intenzivira učešće Rusije u organizaciji mirovnih pregovora", izjavio je Putin.

Mirovni pregovori o Siriji pod okriljem UN nastavljeni su u ponedjeljak u Ženevi.

Budućnost Al Asada

Damask i Moskva su se dogovorili da se na prostoru Sirije smanji prisustvo ruske avijacije, nakon što su ruske snage pomogle sirijskoj vojsci u ostvarenju vojnih ciljeva, saopštilo je u ponedjeljak sirijsko predsjedništvo.

U saopštenju se navodi da su sirijski predsjednik Bašar al Asad i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili ovakav potez u telefonskom razgovoru, ocijenivši da je on u skladu sa "nastavkom prestanka neprijateljstava i u skladu sa situacijom na terenu".

U saopštenju se navodi i da je Rusija obećala da će nastaviti da pruža podršku Siriji u "borbi protiv terorizma".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da se u telefonskom razgovoru dvojice lidera nije raspravljalo o budućnosti Bašara al Asada.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG