Dostupni linkovi

Srbija i Rusija: Prekid isporuke gasa razlog za brigu?


Ukrajina, Maj 2013.
Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je evropske lidere na moguće teškoće u isporukama ruskog gasa zbog Ukrajine. Putin tvrdi da Ukrajina ne plaća gas i da će možda biti prinuđena da, kao krajnju meru, prekine isporuke.

Pismo, u kome prvi čovek Ruske Federacije upozorava na moguće teškoće u isporuci ruskog gasa zbog krize u Ukrajini, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću uručio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin. Nikolić je, kako stoji u saopštenju njegove press službe ponovio stav da Srbija „stoji na poziciji neutralnosti u odnosu na situaciju u Ukrajini“.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Putin, u pismu koje je poslao i pored upozorenja Amerike da se gas ne koristi kao političko sredstvo, između ostalog, navodi:"Dug ukrajinskog 'Naftogasa' za isporučeni ruski gas stalno raste, i u takvim uslovima, i u skladu sa ugovorom, 'Gasprom' je primoran da se prebaci na avansno plaćanje gasa, pri čemu će biti isporučen samo onaj obim gasa za koji Ukrajina unapred plati", stoji u Pismu Vladimira Putina. Da li Srbija zbog toga ima razloga za brigu?

„Da, ima razloga“, kaže nam profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, nekadašnji diplomata Predrag Simić. „I posle Putinovog pisma, a i posle komentara 'Gasproma' da u slučaju blokade 'Južnog toka' nameravaju da svoj gas usmere prema Aziji, Kini, Indiji i drugim zemljama u regionu koje bi sigurno bile veoma zaintreresovane za taj gas“, kaže Simić

Sijka Pištolova, urednica balkanskog sajta ’Enerdži observer’, upozorenje Moskve vidi kao deo diplomatske igre oko Ukrajine. „Svaki dobar trgovac, a smatram da su dobri trgovci i Rusi, poštuju svoje kupce. Iz tih razloga smatram da neće biti preduzeto bilo šta što bi narušilo odnose Rusije kao prodavca, i Evrope kao kupca prirodnog gasa“. Naša sagovornica, istovremeno ukazuje i da Evropa ima alternativu za ruski gas. „U azerbejdžanskom gasu koji će stizati preko Turske do Bugarske i dalje u jugoistočnu Evropu. Tu je alternativa i katarski gas. Katar je daleko, rekli biste kako bi stigao do Evrope. Međutim, svaki dan morima krstare tankeri o kojima ja svaki dan pišem, za prevoz tečnog prirodnog gasa. U Grčkoj postoji terminal za tečni prirodni gas, a gradi se i drugi, blizu Kavale“

Predrag Simić
Predrag Simić
Profesor Predrag Simić, ukazuje međutim da alternativno rešenje sa azejberdžanskim gasom, ne bi bilo povoljno po Srbiju. „To bi potpuno zaobišlo i Srbiju i ostale zemlje Zapadnog Balkana, a posledica bi bilo to da bi zapravo sve te zemlje, uključujući Srbiju, bile prepuštene ćudima starog gasovoda koji iz Rusije ide preko Ukrajine i koji je bio zatvaran i 2006. i 2009. godine, doduše na kratko, i tada je Srbija uspela da to prevaziđe samo uz pomoć Nemačke i drugih zemalja EU koje su pomogle svojim rezervama. Međutim, ako bi došlo do rajnije blokade, mislim da bi to bila vrlo loša vest za Srbiju i da bi se ona mogla suočiti sa jednom potpuno neočekivanom situacijom koja bi njenu, već iz temelja uzdrmanu privredu, dodatno ugrozila“, ocenio je Simić

Sijka Pištolova, urednica ’Enerdži obzervera’, na posledice scenarija u kome bi Rusija ukinula gas Ukrajini, ipak gleda nešto optimističnije. „Znate šta, sada nismo u sred zime, i uopšte ne sumnjam da će se naći alternative“, kaže Pištolova.
  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG