Dostupni linkovi

Putin menja istorijske datume, Nikolić krije četničko znamenje


Beograd se priprema za ambicioznu desetodnevnu proslavu Dana oslobođenja na kojoj će glavni gost biti ruski predsednik Vladimir Putin zbog koga je, kako je našem radiju potvrđeno, 20. oktobar pomeren na 16. On je jedini državnik koji je pozvan na vojnu paradu, prvu posle gotovo tri decenije.

Najave ovogodišnje ambiciozne proslave 70. godišnjice oslobođenja Beograda prate u javnosti mnoge kontroverze. Od toga zašto se u vreme velikih ekonomskih nedaća u Srbiji organizuje vojna parada i koliko ona košta, zašto je centralni događaj pomeren sa 20. na 16 oktobar, zašto je od stranih državnika pozvan samo ruski predsednik Putin, da li je to mudar potez s obzirom na ukrajinsku krizu i sankcije uvedene Moskvi, pa do pitanja koje je otvorio savetnik predsednika Srbije, da li treba na paradi da prošetaju vojnici sa četničkim obeležjima, a u svetlu činjenice da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić nosilac titule četničkog vojvode koje se nije nikada odrekao.

Od svih tih pitanja jedino je jasan odgovor stigao da neće biti četničkih obeležja jer četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograda.

U ponedeljak, našem radiju je Milovan Drecun, član Organizacionog odbora za obeležavanje 70. godišnjice oslobođenja Beograda, potvrdio da je vojna parada 16 a ne 20 oktobra zbog Putinovih obaveza:

"Obeležavanje godišnjice oslobađanja Beograda i poraza fašizma u glavnom gradu Srbije i istovremeno fašističke ideologije počinje već 9. i trajaće do 20. S tim što su glavna dva događaja vojna parada 16. i proslava u Kombak Areni 19. Naravnom treba imati u vidu i obaveze visokog gosta koji nam dolazi iz Ruske Federacije", rekao je Drecun.

Draža Petrović, kolumnista lista Danas, se povodom vesti da se 20. oktobar pomera na 16. pita može li se zamisliti, na primer, slična situacija sa Vučićem i moskovskom paradom.

"To bi isto bilo kao kada bi na paradu u Moskvu 9.maja Vučić otišao 15. maja i Moskva zbog toga pomerila svoj Dan pobede“, komentariše Petrović.

Istoričarka Olga Manojlović Pintar nije mogla da se seti primera da se na takav način pomeralo obeležavanje jednog važnog istorijskog datuma.

"Nije uobičajena praksa da se velike državne proslave, pogotovo tako visokog ranga, pomeraju. Setimo se samo 1941. godine i proslave velike Oktobarske revolucije u Moskvi koja je održana u vreme najveće nemačke ofanzive, čiji su vojnici praktično pravo sa parade otišli na front“, podseća Olga Manojlović Pintar.

Na paradu su pozvani veterani rata bivših saveznčkih država i država regiona. A na pitanje zašto nisu pozvani predsednici država koji su učestvovali u sastavu tadašnje Crvene Armije, Milovan Drecun je odgovorio:

"Mi smo pozvali predsednika države čija je vojska pravni naslednik Crvene armije. A što se tiče drugih sadašnjih država, posebno mislim na Belorusiju, Ukrajinu i Azerbejdžan koji su činili Ukrajinski front, pozvani su veterani rata i oni će se odazvati. Bilo bi suviše komplikovano da se usaglasi da svi predsednici budu tu.“

Na defileu u Beogradu biće nošene zastave jugoslovenskih partizanskih i jedinica Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda, među njima neće biti četničkih zastava, potvrdio nam je član Organizacionog odbora Drecun, ali će četnici ipak biti zastupljeni u glavnoj loži - primećuje Draža Petrović.

"Po svemu sudeći, od tih četničkih obeležja, biće samo Toma Nikolić, četnički vojvoda koji je inaugurisan na Romaniji i koji to sve više krije. On se s ponosom kitio tom titulom, dok je bila popularna."

RSE: Ako predsednik Srbije krije četničku titulu vojvode, zar to nije dobra vest?

Petrović: Kako za koga! Pitanje je kako bi Vladimir Putin odreagovao da se Toma pojavi u nekoj četničkoj šubari sa kokardom i sedne pored njega na glavnoj tribini.

RSE: Da li to znači da će Putin doprineti konačnoj pobedi partizana nad četnicima u Srbiji?

Petrović: Putin jeste trenutno popularniji od Draže Mihailovića jer je on idol četnolikih Srba u ovom trenutku: Putin, koji se, eto, bori u Ukrajini, koji prkosi raznim zapadnim silama....“

Istoričarku Olgu Manojlović Pintar činjenica da će zastave jugoslovenskih i ruskih partizana pozdravljati četnički vojvoda, da će poruke mira, kako se pretpostavlja, slati ljudi koji su potpaljivali ratove u '90-im ne čudi previše. Istorija poznaje mnoge apsurde a ona u ovom našem najnovijem vidi i neke pozitivne pomake.

"Istorija je vrlo često komendijant, pa, evo, i u ovom slučaju. Čovek koji je celog života vrlo jasno isticao jedan sistem vrednosti, sada je svojom političkom funkcijom doveden u situaciju da promoviše sasvim drugačije sisteme vrednosti."

RSE :Da li mislite da je ovogodišnja parada ovako ambiciozno pravljena, sa ovako visokim gostom, da bi se pokazala antifašistička pozicija Srbije, ili su u pitanju neke druge poruke koje vi čitate?

Manojlović Pintar: Činjenica je da je svaka proslava više priča o vremenu u kome se održava, nego o onome što obeležava. Sa jedne strane, mislim da je vrlo važno što se antifašizam tako jasno izdvaja i što se Narodnooslobodličaka vojska bez zadrške predstavlja kao pobednik fašizma u Drugom svetskom ratu. Sa druge strane, naše političke elite jasno stavljaju do znanja svoju odlučnost da ne udju na isti način odnosa prema Putinovoj Rusiji, kao što je to uspostavila ujedinjena Evropa.

XS
SM
MD
LG