Dostupni linkovi

Putin rekao Makronu da Rusija želi razgovore o obuzdavanju širenja NATO


Ruski predsednik Vladmir Putin
Ruski predsednik Vladmir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) u telefonskom razgovoru, 14. decembra, da Moskva želi hitne razgovore sa zapadnim zemljama kako bi sprečila širenje NATO-a dalje na istok, saopštio je Kremlj.

„Ruski predsednik je istakao važnost hitnog pokretanja međunarodnih pregovora radi dobijanja pravno utvrđenih garancija koje bi sprečile bilo kakvo dalje širenje NATO-a na istok i raspoređivanje oružja u susedne države, pre svega u Ukrajinu“, preneo je Rojters saopštenje Kremlja.

Putin je izneo sličan zahtev tokom virtuelnih razgovora sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom (Joe Biden) prošle nedelje i u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson) 13. decembra.

Ovi razgovori se održavaju u momentu kada se uz granicu Ukrajine, kako navode zvaničnici ove zemlje, nalazi više od 90.000 ruskih vojnika, uključujući i ukrajinsko poluostrvo Krim koje je Rusija anektirala 2014. godine.

To je, uz nepostojanje rutinskih postupaka obaveštavanja izazvalo uzbunu, ne samo u Ukrajini, već i u mnogim zemljama NATO-a, naročito onima u istočnoj Evropi.

Iako Ukrajina nije članica NATO-a i malo je verovatno da će biti u narednom periodu, Putin i drugi ruski zvaničnici signalizirali su da je članstvo “crvena linija” za Kremlj.

XS
SM
MD
LG