Dostupni linkovi

Putinova borba protiv korupcije ili predstava za narod


Kritičari Kremlja skeptični su da vlasti imaju političku volju za iskorijenjivanje korupcije: Predsjednik Vladimir Putin
Kritičari Kremlja skeptični su da vlasti imaju političku volju za iskorijenjivanje korupcije: Predsjednik Vladimir Putin

Tom Balmforth (priredila Lidija Pisker)

Kad je predsjednik Vladimir Putin tokom nedavnog obraćanja naciji rekao da borba protiv korupcije ne smije izgledati kao "predstava", mnogi Rusi su se s njim nesumnjivo složili - iako su neki jedva mogli obuzdati smijeh, prisjećajući se nedavnih hapšenja u slučajevima prevara.

Bujica hapšenja visokih zvaničnika - uključujući nekoliko guvernera, visokih policijskih službenika, pa čak i federalnog ministra - od državnih medija je bila usitnjena na prljave detalje, koji su objavili snimke pritvaranja službenika u njihovim raskošnim domovima koji kriju ogromno bogatstvo.

Kad je istražni odbor u junu najavio hapšenje Nikita Belykh, sada bivšeg guvernera oblasti Kirov, objavljene su njegove fotografije uslikane u restoranu, sa zlobnim licem i u sportskom odijelu, dok su istražioci uperili ultraljubičaste svjetiljke na svježanj novca - navodnog mita od 400.000 eura.

Ostali primjeri uključuju pretraživanja sigurnosnih službi palate šefa Federalne carinske službe smještene kraj jezera i ukrašene baroknim dekorom, zatvorenim bazenom, zidovima prepunim likovne umjetnosti i svežnjevima novca u raznim valutama.

U svom trinaestom obraćanju predstavnicima vlasti, Putin je 1. decembra rekao da je "na žalost, postala praksa da se podiže buka oko važnih slučajeva, a za predstavnike naših istražnih, policijskih organa nije neuobičajeno da počine taj grijeh."

Rekao je predstavnicima oba doma ruskog parlamenta da "borba protiv korupcije nije predstava" i da "to zahtijeva profesionalnost, ozbiljnost i odgovornost."

"Tek tada će proizvesti rezultate i osigurati svjesnu, široku podršku društva", dodao je Putin.

Kritičari Kremlja skeptični su da vlasti imaju političku volju ili čak i želju da naprave pravu kampanju za iskorijenjivanje korupcije, a niz upadljivih hapšenja vide kao simulaciju antikorupcijskih mjera usmjerenih ka umirivanju glasača.

Ubrzo nakon Putinovih komentara uslijedile su online dosjetke.

"To je vjerojatno bilo teško reći, a da ne prasne u smijeh", napisao je Aleksei Navalny, vodeći oporbeni političar i antikorupcijski aktivist.

Neki su citirali ruskog predsjednika i objavili fotografiju istražitelja uz Belykhovo poprsje.

Jedan Rus ironično je twittao: "Svaka predstava ima svoj početak i kraj, a borba protiv korupcije je vječna!"

Skepticizam javnosti o antikorupcijskoj kampanji, prisutan tokom hapšenja federalnog ministra ovog mjeseca, s vremena na vrijeme odavao je utisak da je riječ o predstavi.

Sada već bivši ministar za privredni razvoj Aleksei Ulyukayev pritvoren je 15. novembra pod sumnjom da pokušava iznuditi mito od državnog naftnog giganta Rosneft-a, a policijske snimke na kojim ga prate na i sa ispitivanja emitovane su na televiziji.

Državna agencija za ispitivanja javnog mnijenja VTsIOM 25. novembra rekla je da 54 posto Rusa Ulyukayevovo hapšenje vidi kao hrabro izjednačavanje rezultata. Samo 30 posto ispitanika izjavilo je da je ministar u pritvoru u pokušaju sprečavanja korupcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG