Dostupni linkovi

Putin kaže da bi se Rusija dugo mogla boriti u Ukrajini


Vladimir Putin, predsjednik Rusije
Vladimir Putin, predsjednik Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da bi se njegova vojska mogla dugo boriti u Ukrajini, ali ne vidi "smisao" u mobilizaciji dodatnih vojnika u ovom trenutku.

“Što se tiče trajanja specijalne vojne operacije, naravno, ovo može biti dug proces“, rekao je Putin, koristeći termin “specijalna operacija” za invaziju na Ukrajinu koju je Rusija započela u februaru.

Na televizijskom sastanku Vijeća za ljudska prava 7. decembra, Putin je rekao da će se Rusi "braniti svim sredstvima koja su na raspolaganju", tvrdeći da je Rusija na Zapadu viđena kao "drugorazredna zemlja koja nema pravo da uopšte postoji".

Rekao je da raste rizik od nuklearnog rata, što je posljednje u nizu takvih upozorenja, ali da Rusija vidi svoj arsenal kao sredstvo za odmazdu, a ne da prva napada.

"Nismo poludjeli, shvatamo šta je nuklearno oružje", rekao je Putin. "Imamo ova sredstva u naprednijoj i modernijoj formi od bilo koje druge nuklearne zemlje... Ali nećemo trčati po svijetu mašući ovim oružjem kao britvom."

Rekao je da u ovom trenutku nema razloga za drugu mobilizaciju, nakon poziva od najmanje 300.000 rezervista u septembru i oktobru.

Putin je rekao da je 150.000 njih raspoređeno u Ukrajini, 77.000 u borbenim jedinicama, a ostali u odbrambenim funkcijama. Preostalih 150.000 i dalje je u centrima za obuku.

"Pod ovim uslovima, pričati o bilo kakvim dodatnim mjerama mobilizacije jednostavno nema smisla", rekao je on.

Putin obično ne razgovara o mogućoj dužini trajanja rata, no u julu je bio rekao da je Rusija tek počela.

Od tada su bili primorani na značajno povlačenje, ali Putin je rekao da ne žali zbog pokretanja rata.

Život bez struje i plina uoči zime u Donbasu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Putin je rekao da je Rusija već postigla "značajan rezultat" preuzimanjem "novih teritorija" u Ukrajini, što se odnosi na aneksiju četiri djelimično okupirane regije u septembru. Kijev i većina članica Ujedinjenih nacija osudili su aneksiju kao nezakonitu.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je ubijeno na hiljade ljudi, milioni su raseljeni, uništeni su ukrajinski gradovi, a globalna ekonomija je uzdrmana.

Izvor: Reuters

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG