Dostupni linkovi

Ruski kult ličnosti: Putin je naš Bog


Vladimir Putin u crkvi u Sočiju 7. januara 2014.

Piše: Tom Balmfort, priredio Slobodan Kostić

U samom Vladimiru Putinu je – Bog... Božanska svetlost obasjala je Putinovo biće, nakon njegovog tajnog krštenja još dok je bio dete... Mi nismo dostojni ruskog predsednika...

Ovo su samo neke tvrdnje sa predavanja radikalnog pravoslavca Dmitrija Corionova na kom su se mogla čuti i ova bizarna razmišljanja o Putinovoj nadnaravnosti, što je samo deo kulta ličnosti koji se gradi oko uzvišenog ruskog vladara.

Grozničavo dodvoravanje Putinu, na granici ironije, preplavilo je zamračenu dvoranu u pomodnom delu grada, Kitaj Gorodu. Većina od šezdesetak prisutnih snimalo je ovaj događaj iPhonima ili iPadeima, smejući se povremeno, ili nagrađujući govornikove reči gromoglasnim aplauzima.

Čitav događaj počeo je svedenom, ali čvrstom rep numerom posvećnoj petnaestogodišnjici Putinove vladavine sa sugestivnim refrenom „Tako snažan, kao Vladimir Putin“, dok je za to vreme projektor oslikavao na zidu portret predsednika sa napisom „Vladimir Putin i Bog“.

Corionov, pravoslavni ekstremista, poznatiji pod pseudonimom “Enteo”, uzdizao je do neba navodnu Putinovu sposobnost da izbegne sve dosadašnje pokušaje atentata, istovremeno veličajući njegove “ispravne poteze” kao što je bilo rasturanje opozicionih protesta. On se prvo osvrnuo na Putinovo detinjstvo, posebno ističući njegovogo tajno krštenje.

“Svetlost sa neba bljesnula je u trenutku Putinovog krštenja prožimajući njegovo biće, obnavljajući dubinu izgubljene suštine, dajući mu istovremeno antologijsku sposobnost da stekne nebesku snagu.”

To je omogućilo da se mladi Putin “sjedini sa Bogom”, dodao je on.

“Štaviše, on je bio izabran da to postigne”, kazao je Corionov. “Zlo je trajno proterano iz njegovog bića.”

Dok je tehno muzika odjekivala u pozadini, Corionov je koračao ispred velikog monitora koji je obasjao salu psihodeličnim svetlom, sa mikrofonom u ruci. Sam događaj je počeo citatom Vladislava Surkova, glavnog ideologa Kremlja, koji je 2011. godine rekao da je Putin poslat Rusiji “božijim proviđenjem”.

Corionov se osvrnuo i na brutalno razbijanje opozicionih protesta.

“Bez bilo kakve sumnje, on čini božanska dela, i Bog će mu zbog toga doneti slavu”, rekao je Corionov. Bog je “osnažio svoje prisustvo u Vladimiru Putinu, Putin je živi hram. Sam Bog je u malom Vladimiru Putinu. To je činjenica”.

Teško je suditi o raspoloženju publike, ali se može primetiti da se čuo smeh jednako kao i aplauzi. Na društvenim mrežama, sam događaj je naišao na oduševljenje ali i podsmehe.

“Da li je zaista nekog bio tamo?”, bila je jedna od opaski na netu. “Besmislice i mračnjaštvo”, stoji u drugom komentaru.

Corionov se nije zaustavljao: “Putin je nedavno rekao da nema većeg autoriteta u državi od Boga”, propovedao je ovaj pravoslavni aktivista, “on zna da je Bog vrhovni autoritet, i da on jedini vlada”.

On je upitao okupljene da li je Putin izabran da bi očistio naciju od greha.

“Ubijamo desetine miliona naše dece. Izdali smo naše žene. Ne idemo u crkvu. Pušimo hašiš”, rekao je Corionov. “U međuvremenu Vladimir Vladimirovič, naš vođa, moli se za sve nas. Naravno da ga nismo zaslužili”.

Ana Arutjunjan, autorka knjige “Putinov misticizam: Naličje ruskog kulta moći”, kaže da ovakve tvrdnje samo ponavljaju crkvenu propagandu iz vremena Vizantijskog carstva kada se govorilo o božanskom liku vladara. Ova novinarka iz Moskve, koja je i sama bila na pomenutom događaju, kaže da je Corionov namerno govorio neke stvari na dvosmislen način.

“On je u svakom slučaju nastojao da izbegne direktnu idolatriju, zato što to nije u skladu sa osnovnim hrišćanskim načelima. Mislim da on ne poznaje dovoljno vizantijsku teologiju da bi mogao da shvati gde se nalazi granica između podrške nekome i bogohulne propagande”.

Coronov je pre toga već stekao lošu reputaciju napadajući one koje je doživljao kao neprijatelje pravoslavne vere, posebno grupu Pusi rajot, čije su članice osuđene na zatvorske kazne zbog umetničkog performansa koji su organizovale u jednoj moskovskoj crkvi.

Corionov u svakom slučaju nije jedini ko koristi reči iz biblije kada govori o ruskom vođi.

Njegovo izlaganje stiglo je svega dva dana nakon što je poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve, patrijarh Filaret, rekao da je ruskim predsednikom “vlada Sotona”, okrivljujući ga za otpočinjanje rata u Ukrajini.

“Kao u prvom, Kainovom, bratoubistvu u istoriji, postupci ovog vladara pokazuju da je on pod uticajem Sotone”, rekao je ovaj crkveni zvaničnik o Putinu.

Corionov nije odgovorio na ove opaske, mada je najavio da će njegovo sledeće predavanje biti posvećeno ruskom opozicionom lideru Alekseju Navalnom.

Naslov izlaganja je više nego očekivan – “Da li će Aleksej Navalni zauvek otići u pakao?”.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG