Dostupni linkovi

Putin i zapadni lideri o ukrajinskoj krizi


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin iz Beograda odlazi u Milano. Očekuje se da će u fokusu njegovih razgovora sa zapadnim liderima biti ukrajinska kriza. Takođe se očekuje i Putinov susret sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Putin nizom sastanaka u Italiji s liderima sa Zapada pokreće intenzivnu diplomatsku akciju u pokušaju da manevriše u najgoroj krizi između Rusije i Zapada od Hladnog rata, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Dvodnevni samit Evropa-Azija biće prva prilika da Putin i evropski lideri razgovaraju direktno od juna, kada je u Francuskoj ruski predsednik bio na obeležavanju godišnjice "Dana D".

Savetnik ruskog predsednika za spoljne poslove Jurij Ušakov rekao je da će se u četvrtak Putin sastati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i da će prisustvovati večeri sa drugim liderima.

U petak će imati zajednički doručak s liderima Nemačke, Francuske, Britanije, Italije, Ukrajine i EU, o krizi u Ukrajini, a u planu su i odvojeni susreti s liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pre puta u Milano izjavila da očekuje da sa Putinom razgovara o implementaciji prekida vatre u Ukrajini.

"Postoje planovi za razgovore sa ruskim predsednikom. Čitav niz pitanja vezanih za Ukrajinu – poput gasa, ali takođe i sporazuma iz Minska – biće na agendi, kao i druga međunarodna pitanja. Očekujem otvoren razgovor i napredak u sprovođenju sporazuma iz Minska. Ovaj napredak još nije tako očigledan kao što se očekivalo i razgovaraćemo kako možemo da sporazum iz Minska sprovedemo”, rekla je Merkel.

U intervjuu beogradskoj Politici, koji je Kremlj stavio na svoju internet stranu, Putin je odbacio sankcije Zapada kao "apsurdan i iluzoran" pokušaj da se izoluje Rusija.

Očigledno je nemoguće to ostvariti, a da se ne ugrozi ekonomsko zdravlje Evrope i sveta, rekao je Putin uoči polaska za Beograd, odakle ide u Milano.

Putin je oštro kritikovao i američkog predsednika Baraka Obamu zato što je spominjao Rusiju kao veliku pretnju čovečanstvu pored virusa ebole i ekstremističke grupe Islamska država.

„Nadamo se da će naši partneri shvatiti uzaludnost pokušaja da se Rusija uceni i da će se setiti kakve posledice po stratešku stabilnost može imati nesklad između glavnih, nuklearnih sila“, rekao je Putin.

Američki predsednik Barak Obama i ukrajinski predsednik Petro Porošenko razgovarali su telefonom o načinima za bolju kontrolu granice između istočne Ukrajine i Rusije.

Bela kuća je saopštila da su razgovarali o tome kako sve strane moraju da omoguće da zaživi sporazum o prekidu vatre potpisan prošlog meseca u Minsku. Taj sporazum je pomogao u smanjivanju neprijateljstava, ali nije u potpunosti prekinuo borbu.

Obama i Porošenko su razgovarali i o energetskoj stabilnosti, političkim reformama i ukrajinskim naporima za jačanje ekonomije.

XS
SM
MD
LG