Dostupni linkovi

Vučić i Putin razgovarali u Sočiju


Predsednik Rusije Vladimir Putin i Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta u Sočiju 4. decembra
Predsednik Rusije Vladimir Putin i Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta u Sočiju 4. decembra

U Sočiju u Rusiji je održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Tokom zajedničkog obraćanja pred novinarima, dvojica predsednika naglasila su značaj unapređenja saradnje Srbije i Rusije na ekonomskom i političkom planu, kao i u sferi odbrane.

Na sastanku je, prema rečima zvaničnika, bilo reči i o Kosovu i situaciji na Zapadnom Balkanu.

Kremlj je prethodno saopštio da je ova poseta predsednika Srbije dugo očekivana i važna.

„Rusija i Srbija su saveznici i partneri. Vezuju nas višestruki odnosi, imamo mnogo toga zajedničkog u kulturno-istorijskom i duhovnom smislu. I, naravno, sve to može da bude preduslov za veoma sadržajne pregovore“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Interfaks.

Vučić je izjavio, uoči sastanka sa Putinom, da su odnosi sa Rusijom prijateljski, bratski i da, ako Srbija može na nekog da računa u međunarodnoj areni, to je Rusija, kao i „oni na nas“.

On je dodao da je Srbiji potrebna saradnja i sa Evropskom unijom i sa Rusijom, „iako je to teško jer nikad neće svi biti sasvim zadovoljni“.

„Neki Evropljani su me pred put u Rusiju pitali zašto idem kod Putina. Pa, zato što vi čekate po tri sata u redu, a ja ne moram", naveo je Vučić dodajući i da delegacije sa Zapada „jure“ po svetu kineske predstavnike da se sa njima sretnu radi ekonomske saradnje.

Vučić je ranije izjavio da je nedavna špijunska afera, afera s ruskim obaveštajcem, što se njega tiče, u Srbiji zatvorena još posle njegovog razgovora s ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Vučić je naveo i da je trgovinska razmena s Rusijom veća nego prošle godine jer, kako navodi, „kupujemo više energenata pošto ekonomija raste“.

Sastanak u Sočiju je treći susret predsednika Rusije i Srbije u ovoj godini, a sedamnaesti generalno, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

XS
SM
MD
LG