Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mališani u kampanji: 'Putine, hvala na svemu'


Učiteljica i djeca drže plakate podrške Putinu

Ruski zakon zabranjuje korištenje maloljetnika u predizbornim kampanjama, ali to nije spriječilo direktora škole u Dagestanu da objavi slike djece koja drže plakate podrške Putinu

Dok se Rusija sprema za predsjedničke izbore sljedećeg mjeseca, jedna škola u Dagestanu, u Sjevernom Kavkazu nije oklijevala u pokazivanju podrške aktuelnom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Škola N1 u selu selu Belidži u Derbentu, trinaestog februara organizovala je kampanju podrške Putinu,” objavila je regionalna vlada na svojoj stranici.

Post, koji je poslije uklonjen, uključivao je nekoliko fotografija na kojima se vide djeca u učionici kako drže placate podrške Putinu.

“Glasamo za Putina,” piše na jednom od plakata. “Putin je naš predsjednik,” piše na drugom.

Djevojčica drži plakat: “Putine, hvala na svemu.” A jedan glasi: “Putine, hvala što postojiš.”

Na slikama se također vidi učiteljica sa plakatom na kojem piše: “Rusija bira Putina.”

Ruski zakoni zabranjuju korištenje maloljetnika i državnih resursa, uključujući korištenje javnih zaposlenika za izborne kampanje.

Direktor škole Ruslan Bairamov rekao je televiziji Sadašnje vrijeme, televiziji na ruskom jeziku, koja jezajednički projekt Radija slobodna Evropa i Glasa Amerike, da je to bila ideja djece: “Sama su djeca to željela i pitali su učiteljicu da organizuje ovaj skup.”

Direktor kaže i kako nije bio svjestan da zakon brani korištenje maloljetnika u predizbornim kampanjama.“Stvarno? Onda više nećemo organizovati ovakve događaje,” dodao je Bairamov.

Sudeći prema mapi izbornih prekršaja, projektu organizacija za praćenje izbora naziva Golos, sličan događaj podrške Putinu nedavno je održan u Gadzhibaev školi u Derbentu.

Očekuje se da će Putin pobijediti na izborima, što je lider opozicije Aleksej Navalni opisao kao ništa drugo nego reimenovanje aktuelnog predsjednika. Centralna izborna komisija Rusije zabranila je Navalniju da se kandiduje, pozivajući se na krivičnu presudu u kontroverznom slučaju pronevjere.

Golos tvrdi da su televizije kontrolisane od strane države u proteklim sedmicama emitovale brojne segmente koji predstavljaju “ilegalnu kampanju” u korist Putina, a uoči izbora osamnaestog marta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG