Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pesma Putinovih malih vojnika


Dečja vojna parada u Rostovu na Donu

Lokalna novinarka u udaljenom sibirskom gradu Nižnevartovskom otpuštena je nakon što je dala intervju o deci iz lokalnog vrtića koja su izvela kontroverznu pesmu u kojoj se zaklinju na vernost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, piše Radio Slobodna Evropa.

Novinarka lokalnog televizijskog kanala N1 Aleksandra Terikova otpuštena je 6. juna nakon što joj je generalni direktor kanala Rinat Karimov rekao da bi neko sa takvim "političkim ambicijama" trebalo da ide i radi za nezavisnu televiziju Dožd.

Kao odgovor na pitanja RSE, glavni urednik N1 Ljudmila Kozlova potvrdila je da je Terikova otpuštena. Međutim, ona je rekla da se to nije dogodilo zbog "političkih neslaganja", već zato što je Terikova prekršila politiku kompanije i "javno se pojavila na političkim pozicijama u ime N1".

"Ponavljam da Terikova, kao majka, može dati bilo kakve izjave u javnosti, ali ne u naše ime," rekla je Kozlova u pismenoj izjavi.

Terikova je skrenula pažnju na video poruku na Instagramu u kojoj je koncert od 24. maja na kojem su deca od četiri i pet godina iz vrtića broj 68 pevali pesmu „ujak Vova, mi smo sa vama“, a koju je komponovao Vačeslav Antonov. Ujak Vova u pesmi se odnosi na Putina.

​Iznimno lojalna pesma izazvala je kontroverze prošle jeseni kada je prikazana u spotu sa školskom decom iz Volgograda, obučenom u policijske uniforme. Taj video snimak je snimljen na inicijativu zamenice državne dume, Ane Kuvičko, iz vladajuće partije „Jedinstvena Rusija“ .

​U okviru pesme su šokantni stihovi poput: "Iako bi trebalo da bude mir na Zemlji, ako nas glavni komandant pozove za završnu bitku, ujka Vova, mi smo s tobom!" i, "Sevastopolj i Krim su naši, mi ćemo ih sačuvati za našu decu. Mi ćemo vratiti Aljasku, luku domovine". (Ovde možete pročitati kompletne tekstove na engleskom i ruskom jeziku.)

Terikova, čija je ćerka Alisa pevala na koncertu u Nižnevartovskom, propratila je svoj post na "Instagramu" sarkastičnim komentarom: "Iz nekog razloga ne želim da komandant pozove Alisu do završne bitke."

Televizijski kanal N1 objavio je na svojoj stranici na društvenoj mreži VK online istraživanje u kojem su pitali lokalno stanovništvo za njihovo mišljenje o predstavi. Više od 68 procenata ispitanika reklo je da na to gleda negativno.

"Protivim se takvoj predstavi, inače ne bih to objavila," rekla je Terikova za RSE. "Mislim da je ovo čist Hitlerov podmladak. Sve u svemu, sve ove sektaške pesme o našem sadašnjem predsedniku i o tome kako je Krim naš su embrionsko zlo. Njih nije komponovao neki veliki um i morate biti potpuni idiot da ih prosledite, ali neki od naših nastavnika i roditelja misle da su stvarno slatke."

"Ja ne bih poslala moje dete - a ni ja ne bih išla - u neku završnu bitku, ni za ujaka Vovu niti za bilo kojeg drugog "ujaka" na vlasti," dodala je ona. "Tekst pesme može se razumeti kao poziv na samoubistvo."

Komentatori na online istraživanja N1 su bili različiti.

"Zašto se deca uključuju u politiku?" napisala je Irina Fabritskaja-Popova.

"Deca bi trebala da pevaju o mami i suncu i tome slično", napisala je Anastasija Kipank.

Još jedna majka koja je bila na koncertu i koja je tražila da bude navedena samo putem svog imena, Irina, bila je šokirana kada je čula kako njen sin peva kontroverzni hvalospev Putinu.

"Ovo definitivno nije pesma za obdanište," rekla je Irina za RSE. "Veoma je komplikovano, a deca čak ne mogu da kažu ni reči. I da zanemarim činjenicu da niko nikad ne razume tekstove, sve se na kraju pretvorilo u izopačeni nered."

Terikova je takođe primetila da njena kćerka nije imala pojma šta znači "hegemon" i umesto toga pevala je rusku reč koja slično zvuči "hipopotamus".

Direktor gradskog odeljenja za obrazovanje Edmond Igošin rekao je za RSE da se slaže s roditeljima koji su bili uznemireni zbog nastupa.

"Mislim da u ovom slučaju muzički direktor i roditelji treba da uzmu u obzir starosnu dob dece koja nosi određena ograničenja", rekao je on. "Slažem se sa roditeljima koji nisu bili zadovoljni što je takva kompozicija odabrana za izvođenje u vrtićima.".

XS
SM
MD
LG