Dostupni linkovi

Poruka 'ubica' na Putinovom muralu u Beogradu


Mural ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preko kojeg je ispisano "ubica", u Beogradu, 6. marta 2022.

Na muralu predsednika Rusije Vladimira Putina koji je nedavno naslikan na fasadi na jednoj zgradi u Beogradu, dan kasnije napisana je poruka "Ubica".

Mural je 5. marta oslikan na uglu ulica Njegoševe i Kralja Milutina u beogradskoj opštini Vračar.

Na njemu je ćirilicom ispisano "brat", a iza lika Putina su oslikane i srpska i ruska zastava.

Poruka "ubica" ispisana je dan kasnije crvenim slovima, javlja fotoreporterka Radija Slobodna Evropa.

Mural Putinu u naselju Vračar u Beogradu. Dan nakon što je naslikan, ispisana je poruka "ubica".
Mural Putinu u naselju Vračar u Beogradu. Dan nakon što je naslikan, ispisana je poruka "ubica".

Na istoj lokaciji je krajem jula 2021. godine oslikan lik Mladića, osuđenog za ratni zločin i genocid u Bosni i Hercegovini pred Haškim tribunalom. I pored napora aktivista za ljudska prava da se taj mural ukloni, pored njega su bile organizovane danonoćne straže koje bi prale svaki pokušaj bacanja farbe.

Pored murala Ratku Mladiću u istom periodu osvanula su još dva – četničkom komandantu iz Drugog svetskog rata Draži Mihailoviću i vojvodi srpske vojske iz Prvog svetskog rata Živojinu Mišiću.

Ruski vojni napad na Ukrajinu počeo je 24. februara i od tada su Kijev i drugi gradovi pod žestokim raketnim udarima.

Moskva tvrdi da su mete vojni objekti u cilju "demilitarizacije" i "denacifikacije", ali snimci i slike iz ukrajinskih gradova prikazuju suprotno.

Od početka invazije prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), iz zemlje je izbeglo više od 1,5 miliona ljudi.

Kako je u objavi 6. marta na Tviteru naveo visoki komesar UN za izbeglice Filipo (Filippo) Grandi, ovo je "najbrže rastuća izbeglička kriza od Drugog svetskog rata".

U Srbiji se održavaju skupovi podrške Ukrajini, ali i Rusiji. Zvanični Beograd se 2. marta na sednici Generalne skupštine UN pridružio osudi invazije Rusije na Ukrajinu.

Rezolucijom UN se izražava žaljenje zbog invazije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Srbija, međutim, iako kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) odbija da se priključi sankcijama evropskog bloka prema Rusiji.

XS
SM
MD
LG