Dostupni linkovi

Putin kaže da nema 'ništa neobično' u vezi sa taktičkim vežbama nuklearnog oružja


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da nema ničeg neobičnog u planiranoj vežbi koja uključuje vežbu raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja na jugu Rusije zajedno sa saveznicom Belorusijom.

Rusija je 6. maja saopštila da će vežbati raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u okviru vojne vežbe nakon, kako je Moskva rekla, pretnji Francuske, Britanije i Sjedinjenih Država.

"Ovde nema ničeg neobičnog, ovo je planski rad. To je obuka", prenela je državna novinska agencija TASS Putinove reči.

Rusko ministarstvo odbrane je u svom saopštenju od ponedeljka eksplicitno povezalo nuklearnu vežbu sa "provokativnim izjavama i pretnjama određenih zapadnih zvaničnika protiv Ruske Federacije".

Putin je prošle godine rekao da je Moskva prebacila neko taktičko nuklearno oružje u Belorusiju, što je prvi potez Rusije takvih bojevih glava van Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Putin je rekao da je Belorusiji predložio da učestvuje u jednom delu nuklearne vežbe najavljene u ponedeljak.

"Odgovarajuća uputstva su data ministarstvima odbrane i generalštabovima naših vojski. Oni su započeli zajedničke pripreme", rekao je Putin.

Treća vežba

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je, govoreći pored Putina, rekao da je ovo treća takva vežba.

"U Rusiji ih je verovatno bilo na desetine, pa smo se sinhronizovali. A generalštabovi su, kako mi je rekao ruski ministar odbrane, već počeli da izvršavaju ova uputstva", rekao je Lukašenko.

Rusija i Sjedinjene Države su daleko najveće nuklearne sile na svetu, sa više od 10.600 od 12.100 nuklearnih bojevih glava u svetu. Kina ima treći po veličini nuklearni arsenal, a slede Francuska i Britanija.

Rusija ima oko 1.558 nestrateških nuklearnih bojevih glava, prema podacima Federacije američkih naučnika, iako postoji nesigurnost u vezi sa tačnim ciframa za takvo oružje zbog nedostatka transparentnosti.

Među stručnjacima za kontrolu naoružanja još uvek postoji mnogo nesigurnosti u vezi sa onim oružjem koje je Rusija isporučila Belorusiji i o prirodi njegovog skladištenja.

Obično bi bilo potrebno neko vreme da se stvori skladište, obezbeđenje i kasarne za takvo raspoređivanje – a rusko nuklearno oružje kontroliše 12. Glavna uprava ruskog ministarstva odbrane (poznata kao 12. GUMO). Prema zapadnim stručnjacima, nejasno je da li je 12. GUMO u Belorusiji.

Nijedna sila nije koristila nuklearno oružje u ratu od kada su Sjedinjene Države pokrenule prve napade atomskom bombom na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Pentagon je u ponedeljak saopštio da nije primetio promenu u ruskom rasporedu svojih strateških nuklearnih snaga, uprkos, kako se navodi, "neodgovornoj retorici“ Moskve u kojoj se detaljno navode planovi za vežbe koje uključuju raspoređivanje nestrateškog nuklearnog oružja.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG