Dostupni linkovi

Putin kazao Šolcu da Ukrajina mora da ispuni ruske zahteve


Nemački kancelar Olaf Šolc i ruski predsednik Vladimir Putin tokom susreta u Moskvi, 15. februar 2022.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna za razgovore sa Ukrajinom, ali je insistirao da mora da ispuni njene zahteve, prenosi AP.

Putin je rekao nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da Ukrajina mora da pristane na demilitarizaciju, prihvati suverenitet Moskve nad Krimom i preda teritoriju pobunjenicima koje podržava Rusija na istoku, navodi Kremlj u saopštenju nakon telefonskog razgovora dva lidera.

Portparol nemačke vlade je kazao da je Šolc pozvao Putina da odmah zaustavi vojne operacije, te da omogući pristup humanitarnoj pomoći u područjima zahvaćenim borom. u kojima se vode borbe. Tokom jednočasnovnog razgovora, dva lidera su se dogovorili da će uskoro opet razgovarati, istakao je portpaorl nemačke vlade.

Ruski i ukrajinski pregovarači razgovorali su u četvrtak po drugi put, postigavši privremeni dogovor o uspostavljanju sigurnih koridora koji bi omogućili civilima da napuste opkoljene ukrajinske gradove i isporuku humanitarne pomoći.

Takođe su se složili da nastave da razgovaraju o načinima za postizanje sporazuma, ali Putinovi striktni zahtevi čine izglede za kompromis maglovitim, navodi AP.

Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. nakon svrgavanja bivših lidera te zemlje naklonjenih Moskvi i podržala pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

Putin je priznao separatističke „narodne republike“ kao nezavisne države neposredno pre nego što je pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog njihovu molbu za vojnu pomoć.

XS
SM
MD
LG