Dostupni linkovi

U svemir za 200.000 dolara


Planira se proizvodnja šest komercijalnih svemirskih letjelica - SpaceShipOne,Undated
Virgin Galactic predstavio je prvi putnički svemirski brod SpaceShipTwo koji bi prve putnike u svemirska prostranstva trebao odvesti za dvije do tri godine.

Sir Richard Branson, osnivač Virgina na predstavljanju letjelice rekao je da je to početak komercijalnog putovanja u svemir. Kompanija Virgin Galactic planira izgradnju šest komercijalnih svemirskih brodova čija je vrijednost 450 milijuna dolara, piše Daily Mail.

Letjelica Eve koja se sastoji od dva trupa nosit će SpaceShipTwo do visine od 18,288 kilometara. Zatim će se prvi putnički svemirki brod vlastitim raketnim pogonom uzdići 104 kilometra iznad Zemlje.

Putovanje bi trebalo trajati samo dva i pol sata, a putnici će u bestežinskom stanju provesti oko pet minuta. Oko 300 astronauta čeka da krene na put sa prvom komercijalnom svemirskom letjelicom.

Virginu su već za putovanje koje uključuje i tri treninga uplatili 200 tisuća dolara ili nešto manje od milijun kuna. Kalifornijski su guverner Arnold Schwarzenegger te guverner Novog Meksika Bill Richardson SpaceShipTwo krstili imenom Virgin Space Ship Enterprise.
XS
SM
MD
LG