Dostupni linkovi

"Put u budućnost": Festival koj nadilazi podjele


Udruženje „Pomoć djeci Balkana“ već devet godina okuplja djecu iz oba bh entiteta u jugoistočnoj Bosni. Cilj je pobijediti podjele, mržnju i nacionalizam, te pokazati da su različitosti bogatstvo ove zemlje.

Svake godine učenici osnovnih škola iz Foče, Goražda, Višegrada, Rudog, Čajniča, drugih gradova Gornjeg Podrinja, pa i Mokrog kod Sarajeva, okupljaju se na Ljetnjem kampu, razmjenjuju znanje iz matematike, engleskog jezika, kulture življenja, ekologije, upoznaju se sa opasnostima od neeksplodiranih ubojnih sredstava, učestvuju i u sportskim aktivnostima, te literarnim i likovnim radionicama.

Interkulturalni festival zimski je dio istog projekta pod nazivom “Put u budućnost”, kaže organizator, predsjednik Udruženja “Pomoć djeci Balkana” Husein Halilović.

“U planu je da djeca iz svog kraja, iz svog naroda, pokažu i prikažu sve što znaju, umiju i mogu iz svoje kulture, da dočaraju običaje i tradiciju. Kako vidite da su tu ekipe prvo iz Rudog, pored njih iz Goražda je 'Fahro Baščelija' i tako tim redoslijedom, da se vidi bogatstvo i ljepota tih različitosti. I da oni stvore prijateljstva, nova drugarstva. Ovdje će se često sada razmjena telefona. Da i građani dođu da vide šta to ta djeca mogu da urade. Sutra će i njihovi roditelji da stupe u kontakte preko ove djece”, dodaje Halilović.

Na štandovima u okviru festivala izloženi su dječji radovi koji promoviraju turističke potencijale gradova iz kojih dolaze, prošlost, ali i tradicionalna jela i narodne običaje vezane za vjerske praznike.

„Ovdje predstavljamo Foču u prošlosti, kao što vidite na panoima. To smo mi sami učenici izradili. Imamo i istorijske spomenike našeg grada, „Naša škola nekad i sada“, imamo rafting u Foči, „Football friends“ koji se održava svake godine od 2004. Ovdje imamo muzej Stare Hercegovine Foča“, kaže Teodora Čančar, učenica sedmog razreda iz Foče.

„Mi smo ovdje došli da predstavimo našu kulturu, takođe običaje za slavu. Ovdje, kao što vidite, predstavili smo starinske predmete. Ovdje su i knjige naših ruđanskih pjesnika. Po tome smo mi poznati, imamo dosta pjesnika“, pokazuje Sanja Čemerčić iz Rudog.

U šarenilu narodnih nošnji i različitih učeničkih eksponata dolazimo i do štanda Osnovne škole „Fahrudin Baščelija“ iz Goražda.

„Odlučili smo se da pokažemo našu kulturu i naše tradicionalne praznike, kao što su Bajram i ramazan. Imamo ovdje neke od naših tradicionalnih jela. Poslužite se, naravno“, objašnjava Mirnes Starhonić.

Nakon svega što je prošla ova zemlja susreti, osmjesi i povezivanje djece iz dva bh entiteta posjetioce ne ostavlja ravnodušnim.

„Lijepi su pojedinačni cvjetovi, no ljepši je buket kad ga uberemo i kad ga sastavimo. Zato je ljepota u ljubavi i uistinu pozdravljam sve one koji imaju ljubavi i koji održavaju ovaj svijet još uvijek da ga volimo i da ga gradimo. Samo oni koji vole, oni su ljepota i oni grade i mi smo samo zbog njih danas tu“, poručio je paroh goraždanski, Mihajlo Andrić.

„Mislim da bi ovo trebalo u većem broju da se održava, jer ovo je jedan pokazatelj da svi treba da se družimo, da se upoznajemo, da ne gledamo na nacionalnost, da bez obzira koje smo vjeroispovjesti se družimo i razmjenjujemo svoje znanje“, kaže Sanja Čemerčić, dok Mirnes Starhonić dodaje:

„Ovim tradcionalnim festivalom sam naučio mnogo toga o različitim kulturama i pravoslavnoj vjeroispovjesti. Nadam se da će naše generacije praviti ovakve festivale na kojima će se sva djeca družiti kao što se mi danas družimo“.

Susrete mališana podržavaju američka Ambasada u BiH i organizacija „Coperacion Balcanes“.

„Devetu godina projekat egzistira i nikada se nije čula nijedna ružna riječ, a ja znam puno, puno plačnih očiju i suza kad se djeca rastaju. Do slijedećeg povratka uvijek kažu da ne kažu 'zbogom' i tako dalje. To nam je cilj, da prevaziđemo sve što je prokleti rat donio, međuentitetske barijere, retoriku mržnje, nacionalizam i tako dalje, da se stvore nova prijateljstva i drugarstva, a time odmah i bolji život“, ističe Husein Halilović.

Tamo gdje nema politike ne postoje ni entitetske, niti bilo koje druge barijere među ljudima, posebno među mladima kada im se pruži šansa da se upoznaju. U tome je i najveći značaj projekta simboličnog naziva „Put u budućnost“.

XS
SM
MD
LG