Dostupni linkovi

U Moskvi uhapšena članica Pussy Riot


Veronika Nikulshina

Policija u Moskvi privela je Veroniku Nikulšinu (Veronika Nikushina), članicu grupe Pussy Riot, bez objašnjenja.

Nikulšina je 7. maja na Instagramu napisala da su je četvorica policajaca uhvatili u blizini njenog stambenog bloka, ne rekavši zašto je privode.

Videozapis o tome je objavila grupa Open Media na Telegramu.

Nikulshinin advokat Mansur Gilmanov rekao je za Open Media da je njegovaa klijentica zadržana pod sumnjom da je bila neposlušna prema policiji.

Novinska agencija Interfax navela je kako je izvor u policiji rekao da je Nikulšina privedena "kako bi spriječila moguće provokacije tokom proba za vojnu paradu" prije Dana pobjede, koji će biti obilježen 9. maja.

Članice Pussy Riota poznati su po različitim performansima koje izvode širom Rusije u znak protesta zbog politike vlasti i u borbi za ljudska prava u Rusiji.

Članice te grupe Nadežda Tolokonnikova (Nadezhda Tolokonnikova) i Marija Aljohina (Maria Alyokhina) osuđene su 2012. godine zbog "huliganizma motivisanog vjerskom mržnjom" zbog performasna u kojem su upali u moskovsku katedralu Hrista Spasitelja i otpjevali "pank molitvu" protiv Vladimira Putina , koji je u to vrijeme bio premijer i vodio kampanju za povratak na predsjedničko mjesto.

Tolokonnikova i Alyokhina bile su pri kraju da odsluže dvogodišnju zatvorsku kaznu kada su puštene na slobodu u decembru 2013. godine u okviru amnestije. One su je odbacile kao propagandni trik za poboljšanje imidža Putina uoči Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju.

XS
SM
MD
LG