Dostupni linkovi

Članica Pussy Riot napustila Rusiju nakon stavljanja na listu traženih osoba


Marija Aljohina članica grupe Pussy Riot dolazi na suds ročište u Moskvi, mart 2021.
Marija Aljohina članica grupe Pussy Riot dolazi na suds ročište u Moskvi, mart 2021.

Jedna od osnivačica protestne grupe Pussy Riot, Marija Aljohina otkrila je u intervjuu za The New York Times da je napustila Rusiju nakon što je sud u Moskvi prošlog mjeseca promijenio ostatak njene jednogodišnje uslovne kazne u zatvorsku kaznu. Kao razlog za to su naveli da je prekršila uslove kazne.

Sedmicama nije bilo poznato gdje se Aljohina nalazi nakon što ju je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova dodalo u svoj registar traženih osoba 26. aprila. Stavljena je na listu pet dana nakon što je moskovski sud odobrio preinačenje kazne koja joj je izrečena prošlog septembra zbog kršenja korona mjera pozivanjem ljudi na protest protiv pritvaranja opozicionog političara Alekseja Navaljnog, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sudska presuda značila je da će Aljohina morati odslužiti preostalih 21 dan kazne u kaznenoj koloniji.

U intervjuu za The New York Times, objavljenom kasno 10. maja, Aljohina je rekla da je pobjegla prerušivši se u kurira za dostavu hrane, a pritom je ostavila mobitel kako je policija ne bi mogla pratiti.

Uspjela je doći do Bjelorusije i nakon dva neuspješna pokušaja prešla je u susjednu Litvaniju, državu članicu Evropske unije (EU), uspjela se probiti autobusom na zbog putne isprave koju joj je obezbjedio islandski performer Ragnar Kjartansson, prijatelj Aljohine. On je uvjerio evropsku državu da izda Aljohinoj putnu ispravu koja joj je suštinski dala status državljanke EU.

Aljokhina partnerka iz Pussy Riota Ljusja Štein, koja je takođe pobjegla iz Rusije u aprilu, objavila je svoje fotografije na Twitteru odjevena u zelenu uniformu Delivery Cluba sa torbom za dostavu hrane, opisujući slike kao "jednostavniji način da prođete pored policajaca kroz vaš stambeni blok."

Aljohina, Štein i drugi članovi protestne grupe više puta su posljednjih mjeseci osuđeni na po 15 dana zatvora zbog učešća u protestnim akcijama i nedozvoljenim skupovima.

Grupa Pussy Riot došla je do izražaja nakon što su tri članice osuđene za "huliganizam motivisan vjerskom mržnjom" zbog akcije u kojoj su upali u moskovsku Katedralu Hrista Spasitelja i otpjevali "pank molitvu" protiv Vladimira Putina, koji je bio premijer u to vrijeme.

Aljohina i druga članica benda Nadežda Tolokonjikova gotovo su završile odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne kada su puštene na slobodu u decembru 2013. po amnestiji. Obje su taj potez odbacile kao Putinov propagandni trik kako bi poboljšao svoj imidž uoči Zimskih olimpijskih igara 2014. koje su održane u ruskom ljetovalištu Sočiju.

XS
SM
MD
LG