Dostupni linkovi

Hrvatska i Kosovo: Regionalna suradnja i europske integracije zajednički cilj


Edita Tahiri i Vesna Pusić u Zagrebu, 16. travnja 2012.
Edita Tahiri i Vesna Pusić u Zagrebu, 16. travnja 2012.
Hrvatska daje punu potporu euroatlanstskim aspiracijama Kosova, a kosovska strana zalaže se za europsku budućnost svih država regije, ali i za europsko ponašanje u međusobnim odnosima, rečeno je u ponedjeljak u Zagrebu nakon susreta hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i kosovske vicepremijerke Edite Tahiri.

„Sve zemlje regije trebaju svojim tempom realizirati svoju euroatlansku pespektivu i spremni smo podijeliti svoja iskustva s njima“, kazala je nakon razgovora hrvatska ministrica.

„U tom smislu mi smo podržavali i dodjelu kandidacijskog statusa Srbiji, na isti način na koji smo podržavali i početak izrade Studije izvedivosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo, i smatramo da je to potrebno pretvoriti u praksu“, navela je Pusić.

Vicepremijerka Tahiri, koju je ministrica Pusić nazvala „povijesnom ličnošću zaslužnom za uspostavu mira i dijaloga u regiji i na Kosovu“, kazala je kako Kosovo u tehničkom dijalogu sa Srbijom zagovara dijalog i suradnju u regiji.

„Kroz taj tehnički dijalog mi također implementiramo europske standarde dobrosusjedstva i regionalne suradnje. U budućnosti želimo više sporazuma, ali i veću pažnju na njihovu primjenu, a za regiju je vitalno da sve zemlje regije budu europske – ne samo prema Europskoj uniji, nego i prema susjednim državama“, navela je Tahiri.

Jedna od tema razgovora bilo je i otvaranje studija albanologije u Hrvatskoj i studija kroatistike na sveučilištu u Prištini, kao i gospodarska suradnja u energetici i infrastrukturi.
XS
SM
MD
LG