Dostupni linkovi

Pusić u Beogradu o suradnji i Nikolićevoj izjavi


Vesna Pusić
Vesna Pusić
Nastavak suradnje na rješavanju otvorenih pitanja i bilanciranje odnosa pred hrvatski ulazak u Europsku uniju - to su teme koje analitičari očekuju na susretima hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić u petak u Beogradu. Po njihovoj ocjeni, neće biti zaobiđena ni izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o uvjetima za sudjelovanje na zagrebačkoj proslavi hrvatskog ulaska u Europsku uniju.

Iako se radi o redovitom i uzvratnom posjetu, tema za razgovor tijekom boravka hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić u Beogradu neće nedostajati. Prema još uvijek neslužbenim najavama iz njenog ministarstva, sugovornici će joj biti njen srbijanski kolega Ivan Mrkić, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, a mogućnost susreta sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem još je otvorena.

Što se tiče sudjelovanja predsjednika Nikolića na svečanosti hrvatskog ulaska u Europsku uniju 30. lipnja u Zagrebu, i njegove najave da neće sudjelovati ako Hrvatska uvrijedi Srbiju pozivanjem Kosova kao države da sudjeluje na toj svečanosti, predsjednik Ivo Josipović je jasno odredio gabarite od kojih u beogradskim razgovorima neće odustajati niti ministrica Pusić:

Branko Caratan
Branko Caratan
„Vi znate da mi imaju jasna pravila. Pozvali smo sve suverene države uključujući Kosovo, svi susjedi su dobrodošli, svi predsjednici uključujući predsjednika Nikolića… Tko će doći i sudjelovati na tom doista velikom događaju imat će – siguran sam – i veliko zadovoljstvo i nadam se da će se svi odlučiti doći, pa i predsjednik Nikolić.“

Analitičari u Hrvatskoj unisono pozdravljaju posjetu gospođe Pusić Beogradu, jer osim svježih tema, ima i onih naslijeđenih – od humanitarnih pitanja preko određivanja granične crte do ekonomskih odnosa. Politički analitičar Branko Caratan vjeruje u izjavi za RSE da će teme susreta biti ekonomski odnosi nakon hrvatskog izlaska iz CEFTA-e i ulaska u Europsku uniju, ali i Nikolićeva izjava.

„Naravno, bit će riječi i o komentiranju stava Srbije koja inzistiranjem na bojkotiranju Kosova zapravo dovodi u pitanje svoju politiku regionalne suradnje koja je jedan od preduvjeta za nastavak integracijskog procesa same Srbije prema Bruxellesu“, kaže Caratan.

Zagreb bitan dio jednadžbe za eurointegracije

I bivši dugogodišnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić u izjavi za RSE vjeruje da će jedna od tema biti ekonomija i CEFTA, i pozdravlja Josipovićevu poruku Nikoliću da je dobrodošao na svečanost 30. lipnja, ali da Hrvatska svoje principe neće mijenjati.

„Mislim da bi bilo kakav pritisak Beograda na Hrvatsku i na Europsku uniju bio štetan za Srbiju, ali to je stvar Srbije. A što se tiče ministrice, ministri moraju razgovarati o svim otvorenim pitanjima, uključujući i ona pitanja koja se odnose na CEFTA-u, iako je u ime Hrvatske pregovarala Europska komisija. Naravno, ako postoji dobra volja s druge strane, onda je lakše postići dogovor. Znači, to će sigurno biti važna pitanja tijekom razgovora.“
Tonino Picula
Tonino Picula

Ministar vanjskih poslova u Račanovoj vladi Tonino Picula za RSE kaže kako je važno bilancirati odnose dviju država pred početak jednog podosta drugačijeg razdoblja odnosa određenog hrvatskim članstvom i Europskoj uniji i srbijanskom aspiracijom da čim prije dobije datum pregovora i počne pregovore o članstvu:

„Mislim da će Zagreb biti vrlo bitan dio te jednadžbe koja će se morati rješavati u Beogradu kako bi se otklonili svi oni problemi, nesporazumi, neriješena pitanja koja je potrebno otkloniti u slučaju bilo koje kandidature kada neka zemlja želi postati članicom Europske unije. Pri svemu je tome dobra vijest da Zagreb već neko vrijeme ima razvijene mehanizme suradnje sa svojim jugoistočnim susjedima koji imaju ambicija, ali sigurno još za dugo neće biti članovi Europske unije.“

Naravno da će i odnosi u regiji biti tema razgovora u petak, dodaje Picula, koji međutim upozorava da će i odnosi dviju država, i odnosi u regiji i odnosi Beograda sa Bruxellesom ovisiti i o ponašanju političkih protagonista u Srbiji.

„Dakle, i od čelnika države koji će se morati priviknuti na to da svijet često prepoznaje političara upravo po onoj zadnjoj dionici po kojoj je medijski poznat. Pa, ako ćemo tako ocjenjivati predsjednika Nikolića vezano uz ovo što je izjavio u vezi dolaska u Zagreb, to sigurno nije dobro primljeno ne samo ovdje u sjedištu Vlade na Markovom trgu ili u Uredu predsjednika na Pantovčaku, nego – siguran sam - ni u Bruxellesu i ta vrsta retorike sigurno da ne pomaže europskim aspiracijama Srbije.“
XS
SM
MD
LG