Dostupni linkovi

Pusić u Beogradu: Direktna podrška Srbiji za dobijanje datuma


Dolaskom u Beograd nekoliko dana uoči važne odluke EU za Srbiju hrvatska vicepremijerka Vesna Pusić manifestovala je podršku Hrvatske Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU. Beograd i Zagreb rade na stvaranju pretpostavki i otklanjanju prepreka povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, izjavili su Vesna Pusić i jedan od njenih domaćina u Beogradu vicepremijer Aleksandar Vučić.

Dotakli su se mnogih otvorenih pitanja u odnosima dve države, ali jednu temu je Vesna Pusić, vicepremijerka Hrvatske, države koja za koji dan ulazi u EU, posebno istakla.

„Hoću ovdje jasno reći da je moj službeni posjet Srbiji danas, u ovom upravo trenutku, nedvojbena i direktna podrška Republici Srbiji za dobivanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU“, rekla je Pusić.

Stav da je važno da se Srbiji dodeli datum zbog iskoraka koji je napravila Hrvatska će zastupati na zasedanju Evropskog Saveta 28. juna u Briselu, poručila je hrvatska šefica diplomatije.

Zahvaljujući na podršci i tajmingu posete jedan od njenih domaćina potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je uzvratio da će „međusobne nerešene probleme kojih je sve manje rešavati dogovorom.“

„I uveren sam da će tih problema biti sve manje a novi se neće rađati u budućnosti“, poručio je Vučić.

Nakon perioda zahlađenja odnosa posle promene vlasti u Srbiji prošle godine nastavljeno je inteviziranje rešavanja otvorenih pitanja izmedju dve države. Neka od njih našla su se na dnevnom redu hrvatske vicepremijerke i njenih domaćina u Beogradu.

Pitanje manjina i tužbe za genocid

Dogovoreni su dalji pozitivni pomaci na rešavanju praktičnih problema, poput pitanja nestalih, stanarskih prava, penzija za ljude koje žive u Srbiji a radili su u Hrvatskoj, stambenog zbrinjavanja povratnika. Vučić je najavio da će za pripadnike hrvatske manjine u Srbiji do početka školske godine biti obezbeđeno da uče iz knjiga na maternjem jeziku.

Na pitanje da li se radi na povlačenju međusobnih tužbi za genocid pred Medjunaordnim sudom pravde Vesna Pusić kaže da obe strane rade na stvaranju pretpostavki otklanjanju poteškoća i otvorenih pitanja, kako bi se omogućilo međusobno povlačenje tužbi.

„Ja se svakako nadam da ćemo biti u stanju otkloniti sve prepreke i sva pitanja koja su u ovom trenutku još otvorena i da ćemo doći do faze o kojoj govorite“, navela je Pusić.

„I jedni i drugi više nemamo želju da vodimo politiku, mislim da odavno ne postoji ta želja ni u našim narodima, politiku koja se u našem narodu karakteriše `da komšiji crkne krava`. Mislim da ćemo pronaći najracionalnije i najbolje moguće rešenje i za Republiku Srbiji i za Republiku Hrvatsku“, rekao je Vučić.

Stavljena je i tačka na nedoumicu da li će predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je nagoveštavao da će njegov odlazak u Zagreb na proslavu povodom ulaska Hrvatske u EU 30. juna zavisiti od načina predstavljanja kosovskih najviših zvaničnika.

„Predsednik Niklić je potvrdio svoj dolazak u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU“, odgovorila je Vesna Pusić na naše pitanje da li joj je tokom razgovora Nikolić potvrdio dolazak u Zagreb.

Posetu hrvatske potpredsednice Vlade i ministarke spoljnih i evropskih poslova i susrete sa predsednikom, premijerom, pojedinim potredsednicima Vlade i šefom diplomatije Srbije Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam vidi kao nastavak kominikacije na nivou ministara spoljnih poslova koji su i utrli put nastavku normalizacije odnosa dve zemlje nakon izbora u Srbiji.

„Videli smo da su se ministar (spoljnih poslova Srbije Ivan) Mirkić i ministarka Pusić sreli u više navrata i da je nakon toga usledila i poseta (premijera Hrvatske Zorana) Milanovića Beogradu i poseta Vučića Zagrebu, tako da se tu ide korak po korak pripremajući se teren da se konačno desi i sastanak dvojice predsednika“, ocenjuje Popov.

Prema najavama hrvatskog predsednika Iva Josipovića, koji je svoj susret sa Nikolićem uslovaljavao promenom Nikolićevih stavova o sukobima u bivšoj Jugoslaviji, njihov prvi zvanični susret mogao bi da se dogodi na jesen.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG