Dostupni linkovi

SFF - prepoznatljiv evropski brend


Mirsad Purivatra
Mirsad Purivatra

U intervjuu za RSE direktor Sarajevo Film Festivala kaže da ovogodišnji SFF nudi najbolji takmičarski program do sada

Najprestižniji filmski festival u regiji i ovom dijelu Evrope, Sarajevo Film Festival (SFS), ove godine počinje 12. augusta. Tokom osam festivalskih dana ljubitelji kinematografije moći će pogledati filmove iz oko 40 zemalja svijeta u 13 različitih sekcija. U takmičarskom programu za nagradu "Srce Sarajeva" ušlo je deset regionalnih filmova. U intervjuu za naš program direktor SFF-a Mirsad Purivatra kaže da se radi o najboljem takmičarskom programu do sada i godini u kojoj je regionalna kinematografija dokazala da je jedna od "najživljih" u svjetskoj filmskoj umjetnosti.

RSE: Gospodine Purivatra, prvi ste čovjeka SFF-a. Ove godine SFS trajaće od 12. do 20. avgusta. Šta je to što će publika u tih osam festivalskih dana moći pogledati?

Purivatra
: Mislim da ćemo i ove godine u svim segmentima našeg festivala učiniti da SFF bude vodeći festival ove regije, što znači negdje između Beča i Istanbula da će to biti najveći, najuticajniji festival po izboru filmova, ali isto i po događanjima vezanim za industriju, odnosno za iniciranje novih filmskih projekata i za rad sa mladima u okviru našeg Talent kampusa. Mi želimo da svake godine imamo veći broj novih filmova, svjetskih premijera, novih autora. Ja bih bar izdvojio kao jedan od najznačajnijih projekata Festivala „Sarajevo - grad filma“, gdje predstavljamo pet novih, mladih autora iz regiona koji su snimali filmove tokom proljeća u Sarajevu i sa kratkim filmovima se sada predstavljaju brojnim gostima i publici. Nadamo se da je to jedna nova generacija autora koji dolaze iz ove regije.

RSE: Šta je s ostalim filmovima, iz kojih su zemalja ove godine?

Purivatra: To je nekih otprilike 200 kratkih, dokumentarnih i igranih filmova iz, možda nekih 40 zemalja svijeta. Filmovi će biti i za populaciju djece, tinejdžera, ali, naravno, za nas je također vrlo važan i Open air, gdje očekujemo da će gotovo 3.000 ljudi gledati te filmove u našem otvorenom kinu. I ono što mislim da je već sada glavna prepoznatljivost SFF-a, je naš takmičarski program gdje ćemo imati 10 filmova. Mislim da ove godine imamo nabolji program do sada, u ovih 15 godina, da će to biti 10 fantastičnih filmova iz ove regije i dokaz da je ova regija zaista, čini mi se, u ovom trenutku jedna od najživljih u svjetskoj kinematografiji. Raduje nas da je preko 130 filmova bilo prijavljeno za takmičarski program i da smo imali priliku da odaberemo 10 filmova koji će imati svoje svjetske, međunarodne ili regionalne premijere i koji će dobiti zasluženi status na crvenom tepihu SFF-a.

RSE:
Je li SFF ove godine skrominji i da li je uopšte recesija uticala na vas?

Purivatra: Ja mislim da je recesija uticala na sve - i ja samo mogu da kažem da mi možemo biti sretni da je SFF danas postao jedan takav značajan brend koji je danas prepoznatljiv i uvažen u čitavoj Evropi - od filmskih magazina kao „Screen variety“ koji najavljuje ovaj festival kao jedan od 10 najznačajnijih u svijetu, do našeg industrijskog dijela, tako da sa te strane mislim da su i naši sponzori i naši partneri, različite fondacije ostali uz nas u gotovo istom obimu kao što je bilo do sada. A ono gdje očekujemo mali pad, to su sigurno sredstva koja dolaze od zvaničnih institucija. To su sredstva koja dolaze, prije svega, od Kantona.

RSE: U kom odnosu su ona umanjena u odnosu na prošlu godinu?

Purivatra: Kanton je npr. preko 25 posto umanjio sredstva. Nažalost, ja moram da konstatujem da su to sredstva koja su umanjena samo za projekte, što znači da je finansiranje ostalih institucija koje su na budžetu Kantona ostalo u istom iznosu.

RSE:
Ovogodišnji SFF otvara rumunski film „Priča iz zlatnog doba“. Dosad je manje-više praksa bila da otvori neki domaći film. Znači li to da u BiH za godinu dana niti jedan film nije snimljen, odnosno kako trenunto stoji bh. kinematografija?

Purivatra: Filmovi se snimaju, ali oni nisu gotovi, nažalost. Ali s druge strane SFF je veliki međunarodni festival, sa fokusom na regiju, i kao što Kan (Cannes) može otvoriti festival sa kanadskim ili filmom koji dolazi iz Argentine ili iz Latinske Amerike ili uz Amerike, tako i Sarajevo može otvoriti sa dobrim filmom, a nema dileme da je film Cristiana Mungiua, kanskog pobjednika prije dvije godine, jedan od najboljih filmova ovogodišnjeg Kana, da je to film koji ima mnoge dodirne tačke sa životom u našoj zemlji u osamdesetim godinama i mislim da će to biti još jedno uživanje za sve gledaoce, za sve goste i pogotovo što će i Mungiu i ostali autori filma biti u Sarajevu.

RSE: I na kraju, ko su članovi ovogodišnjeg žirija, ko će biti predsjednik?

Purivatra: To ćemo objaviti za par dana. U svakom slučaju, to će biti još jedno od velikih imena filmske umjetnosti. Također, i ostali članovi žirija sigurno spadaju u sami vrh filmske industrije kao profesionalci ili kao autori, tako da mislim da će borba za „Srce Sarajeva“, već sada prestižnu nagradu, sigurno biti neizvjesna do zadnjeg trenutka, a da svi oni koji dobiju nagradu da će biti sretni da su dobili nagrade od članova žirija koji danas u svijetu imaju veoma, veoma visok nivo i veliko uvažavanje.
XS
SM
MD
LG