Dostupni linkovi

Hrvatski veteran Tihomir Purda stigao u Vukovar


Tihomir Purda na ulazu u sudnicu Suda BiH, Sarajevo, januar 2011
Tihomir Purda na ulazu u sudnicu Suda BiH, Sarajevo, januar 2011
Hrvatski veteran Tihomir Purda, posle dva meseca u pritvoru u Zenici, u četvrtak uveče vratio se kući u Vukovar.

Purda je za hrvatsku televiziju rekao da je srecan sto se vratio kuci.

„Kao prvo, osećam se dobro, presretno. Jako sam sretan što sam se vratio svojoj obitelji i svojoj kući“
, rekao je on.

Na pitanje, da li će ponovo prelaziti granicu Hrvatske, Purda kaže da neće.

„Nakon svega ovoga, neću“.

Puštanje ovog hrvatskog veterana na slobodu pozdravila je i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

„Mogu samo sa velikim zadovoljstvom konstatirati da je taj slučaj riješen, koji nas je proteklih dana iznimno opterećivao u svakom smislu i da je točno ono što smo tvrdili da je taj iskaz dao u nemogućim uvjetima i da je nevin. Ono što ja mogu najaviti u ime cijele vlade da ćemo mi nastavti onaj dio posla koji je u našoj nadležnosti da se tako nešto više ne dogori“
, kaže Kosor.

Srbijansko Tužolaštvo odustala od gonjenja

Sud BiH donio je u četvrtak rešenje o obustavi ekstradicionog postupka protiv Tihomira Purde, a nakon što je Ministarstvo pravde Republike Srbije putem Ministarstva pravde BiH obavestilo Sud BiH da nadležni sud u Republici Srbiji odustaje od zahteva za izručenje Tihomira Purde.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od krivičnog gonjenja tri hrvatska građanina Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona zbog nedostatka dokaza.

Podsetimo, zbog slučaja Purda je podignuta velika prašina u Hrvatskoj, jer je optužnica podignuta u Beogradu na osnovu izjave date prilikom zatočeništva u logoru u Srbiji u vreme rata 90-ih.

Tihomir Purda je u pritvoru u BiH od 5. januara kad je na graničnom prelazu uhapšen na osnovu poternice iz Srbije iz 2007. u kojoj se tereti za pucanje na tri ranjena vojnika JNA, od kojih su dva ubijena na licu mesta, a treći je preminuo u bolnici.

“Mi smo u ovom postupku saslušali 14 svedoka u Beogradu, naše kolege u Hrvatskoj saslušale su više od 30 svedoka u Hrvatskoj, niko od njih nije suštinski teretio ova lica i usled toga smo doneli ovakvu odluku. Želim ovom prilikom da pohvalim efikasno delovanje Državnog odvjetništva Hrvatske koje je u jako kratkom roku uspelo da uzme iskaze 30 lica a isto tako i BiH koje je takođe dalo doprinos da se ovaj komplikovan slučaj reši. Želim da kažem da je to trag ranijih istraga koje je vodilo vojno pravosuđe, da smo mi taj predmet nasledili od njih, da je po našoj oceni bilo dovoljno osnovane sumnje da krenemo u taj postupak koji je, nakon utvrđivanja svih činjenica
Purda između istine i manipulacije, završio na ovakav način“
, kaže za RSE Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG