Dostupni linkovi

Lider Srba u Hrvatskoj ne žali što je bio na obilježavanju Dana RS


"Ništa u mom prisustvu i mojim namjerama nije bilo takvo da bih trebao žaliti", poručio je Pupovac koji je bio među brojnim gostima na akademiji u Banjaluci.

Lider srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac kazao je kako ne žali što je prisustvovao akademiji u Banjaluci 8. siječnja, dan uoči obilježavanja Dana Republike Srpske (RS), praznika koji je odlukom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim.

„Nisam išao kao član vladajuće koalicije u Hrvatskoj niti kao predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, već kao predsjednik Srpskog narodnog vijeća, i ne žalim što sam išao“, kazao je Pupovac odgovarajući na kritike s lijeva i s desna zbog toga.

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) dio je vladajuće koalicije u Hrvatskoj, skupa sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), dok je SNV izabrano političko, savjetodavno i koordinacijsko tijelo srpske manjine u Hrvatskoj.

Pupovac je rekao kako njegovo prisustvo na akademiji u Banjaluci "nije imalo politički karakter niti je imalo karakter slaganja ili neslaganja sa ljudima koji u BiH vode žestoke polemike kako treba biti ustrojena država BiH".

"Moje prisustvo na akademiji je bilo povezano sa suradnjom sa institucijama Republike Srpske“, kazao je Pupovac na obilježavanju obljetnice mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja i obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske u Vukovaru.

A ta suradnja odnosi se na veliku humanitarnu pomoć RS-a stradalnicima nakon potresa krajem 2020. godine u petrinjskom kraju, pojasnio je. Također i na, kako je kazao, kulturnu suradnju i suradnju u rješavanju statusnih pitanja više desetaka tisuća hrvatskih Srba koji od akcija oslobađanja okupiranih dijelova Hrvatskog teritorija „Bljesak“ i „Oluja“ tijekom devedesetih žive u RS.

Pupovac je pohvalio poruke u govorima patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i predsjednice RS Željke Cvijanović na toj akademiji, a na novinarsko pitanje - je li bilo i huškačke retorike, kako je to okvalificirala Europska unija – Pupovac je kazao kako bi on „možda imao i goru riječ za to“ ali da nije pristojno da mu se stavlja riječi u usta.

Kazao je kako u BiH zagovara dogovor triju naroda na temelju Daytonskog sporazuma, i da ne dovodi u pitanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali da u BiH ima mnogo otvorenih pitanja.

„U BiH postoji čitav niz sporova – i oko položaja Hrvata, i oko nadležnosti entiteta... I ljudi se susreću i o tome razgovaraju, a ja im to ne mogu i ne smijem osporavati. A vi meni osporavate pravo kao predsjedniku Srpskog narodnog vijeća da dolazim u vezi stvari koje sam vam rekao“, kazao je Pupovac na novinarsko pitanje.

Razumijevanje premijera i HDZ-a

U vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) razumiju da je Pupovac u Banjaluci bio kao predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik parlamentarnog kluba Branko Bačić kazao je da on poštuje odluku Ustavnog suda BiH o tom prazniku, da on na taj dan ne bi išao u Banjaluku, da će Pupovčev odlazak biti tema na koalicijskom sastanku u utorak, ali da to nikako nije povod za raskid koalicije, kako bi lijeva i desna opozicija željeli.

„Ja mislim da je ovo od rata najveća kriza u BiH i da je može riješiti isključivo mirna, trezvena i hladna glava. Mislim da tako rade upravo premijer Plenković, ova Vlada i Hrvatska demokratska zajednica, i da je i Pupovac na tom putu. Ovakav jedan događaj koji se zbio 8. siječnja ne bih ni na kakav način smatrao kao odstupanje od politike koju vladajuća većina i Vlada u Hrvatskoj provode“, ocijenio je Bačić Pupovčev posjet i njegovo objašnjenje 13. siječnja u izjavi novinarima.

Ja bih volio da je ovakvo graktanje političkih stranaka nastalo kao reakcija na Milanovićevu ljubav prema Dodiku. To nisam vidio prije nekoliko tjedana, naprotiv.
Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković upozorio je 12. siječnja da oni koji napadaju Pupovca zbog ove posjete Banjaluci šute o druženju i pohvalama koje na račun člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika stižu od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

„Ja bih volio da je ovakvo graktanje političkih stranaka nastalo kao reakcija na Milanovićevu ljubav prema Dodiku. To nisam vidio prije nekoliko tjedana, naprotiv. Kada tu ne bude dvostrukih kriterija u reakcijama, onda možemo dalje“, poručio je premijer kritičarima s lijeva.

Napadi na Pupovčev boravak na akademiji u Banjaluci motivirani su u prvom redu u unutarnjepolitičkom ključu – kao povod za raskid vladajuće koalicije HDZ-a i srpske manjine, koja je trn u oku i lijevoj i desnoj opoziciji.

Desnoj opoziciji jer im je neprihvatljivo sudjelovanje političkih predstavnika Srba u državnoj vlasti, a lijevoj opoziciji jer bi izlazak tri srpska zastupnika značilo da bi HDZ izgubio većinu u Saboru.

Karamarko: Sasvim dovoljno za raskid koalicije

Zamjenik predsjednika oporbenog desničarskog Domovinskog pokreta Mario Radić preko Pupovca napao je HDZ i Vladu.

On je član vladajuće koalicije, predstavnik hrvatske Vlade i parlamenta, i ne može biti u bilo kojoj drugoj ulozi osim u ovoj
Mario Radić

“On je član vladajuće koalicije, predstavnik hrvatske Vlade i parlamenta, i ne može biti u bilo kojoj drugoj ulozi osim u ovoj”, poručio je Radić 13. siječnja na konferenciji za novinare u Zagrebu.

I bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, u čijem je mandatu stranka skrenula oštro udesno komentirao je na tom fonu Pupovca na društvenim mrežama.

“Je li došao podržati manijakalne Dodikove izljeve ili je skoknuo samo na janjetinu? U svakom slučaju, kao građanin RH, sramim se što se tamo uprizorio član vladajuće koalicije i time iskazao nepoštivanje ustava prijateljske BiH. Sasvim dovoljno za raskid koalicije”, napisao je Karamarko 11. siječnja.

Kritike iz redova socijaldemokrata i liberala

Oporbeni socijaldemokrati od prvog dana koalicije HDZ-a i manjina optužuju Pupovca za suradnju s HDZ-om, pa je u tom kontekstu kritiku Pupovcu zbog odlaska u Banjaluku uputio i socijaldemokratski europarlamentarac Predrag Matić Fred.

Za Pupovca je to normalno, a Plenković je progutao već mnogo žaba i progutat će ih još mnogo zbog vlasti
Predrag Matić Fred

“Da predstavnik Hrvata odlazi na proslavu neustavnog dana RS-a… Za Pupovca je to normalno, a Plenković je progutao već mnogo žaba i progutat će ih još mnogo zbog vlasti. Ova priča oko BiH najviše ide na dušu Plenkoviću... Čovjek koji je predstavnik vlasti je došao tamo. Kad ste dužnosnik, nema privatnih poslova. Ako Pupovac odlazi u Banjaluku, to je sigurno i stav Vlade, sva druga objašnjenja padaju u vodu”, kazao je Matić novinarima 11. siječnja.

I bivša ministrica vansjkih poslova iz oporbenog liberalnog „Glasa“ Vesna Pusić negativno je u izjavi novinarima 10. siječnja ocijenila Pupavčevu posjetu Banjaluci.

“On je moj poznanik dugo godina i prije politike, iznimno ga cijenim. Napravio je iznimno dobre i važne stvari i za Hrvatsku i za srpsku zajednicu, a trpio je i uvrede bez odstupanja od svoje uloge. Ovo mislim da je, blago rečeno, pogreška. Mislim da je nedopustivo da je tamo išao, kao važna osoba u regionalnoj politici. Tamo nije imao što raditi, te ljude nije trebao podržavati”.

“Što se tiče mjesta, sigurno je Pupovac izabrao krivo mjesto i vrijeme”, komentirao je 10. siječnja medijima i bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Srpsko narodno vijeće: Sudjelovanje nema politički karakter

Srpsko narodno vijeće, čiji je Pupovac predsjednik, zanijekalo je također ranije u priopćenju bilo kakav politički karakter njegove nazočnosti na svečanoj akademiji.

"Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja. SNV je kao i druge ključne srpske institucije u RH nastao na tim vrijednostima prije 25 godina, i na osnovi njih dosljedno djelujemo i postižemo rezultate”, stoji u njihovom priopćenju objavljenom 10. siječnja.

Hrvatski sabor ima 151 zastupnika. HDZ-ovu vladajuću većinu čini 77 zastupnika, od toga su tri zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

XS
SM
MD
LG