Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zašto Pupovac s koalicijskim partnerom razgovara preko Beograda?


O problemima i prioritetima srpske manjine u Hrvatskoj preko "Politike": Milorad Pupovac

Autorski tekst Milorada Pupovca o političkim prioritetima srpske manjine u Hrvatskoj objavljen u beogradskoj “Politici” je njegova početna pozicija u budućim razgovorima o položaju Srba u Hrvatskoj, ali i između Hrvatske i Srbije, prenose mediji stav neimenovanog visokog izvora iz hrvatskih vlasti. Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović kaže kako je Pupovac u velikoj mjeri u pravu, ali zašto ostaje u vlasti koja te probleme ne rješava, već generira?

Stigle su i prve reakcije na oštro intonirani tekst Milorada Pupovca o problemima i prioritetima srpske manjine u Hrvatskoj. Zagrebački "Jutarnji list" prenosi izjavu neimenovanog visokog državnog dužnosnika da se radi o Pupovčevom zauzimanju pregovaračke pozicije za razgovore koji slijede o položaju Srba u Hrvatskoj, ali i između Hrvatske i Srbije. List prenosi da je dužnosnik kazao kako “očito postoje neka važna pitanja koja nisu riješena, a Pupovac to razumije i zbog toga je u "Politici" objavio svojevrsni programski članak u kojem je pobrojao političke prioritete hrvatskih Srba. To treba gledati kao njegovu početnu poziciju u nadolazećim događajima, kao što će” - nastavlja dalje neimenovani hrvatski dužnosnik – “i Hrvati u Srbiji uskoro definirati svoje zahtjeve.”

Pupovac je u “Politici” kazao kako od oslobađajućih presuda hrvatskim generalima optuženim u Hagu za ratne zločine u “Oluji” i ulaska Hrvatske u Europsku uniju jača povijesni revizionizam – od netolerancije i mržnje prema Srbima do negiranja zločina NDH nad Srbima, i da se ne procesuira ratne zločine nad Srbima. Upozorava na rat protiv ćirilice koji je ugrozio pravo na manjinsko obrazovanje, žali se da ni Hrvatska ni Europska unija ne poštuju sporazume koji definiraju položaj srpske manjine u Hrvatskoj, da je na djelu vjersko i etničko asimiliranje mladih Srba po gradovima i da se tome treba suprotstaviti, i da se sustavno zapostavlja ratom zahvaćene dijelove Hrvatske gdje su Srbi većina.

Za komentar smo zamolili bivšeg hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića.

“Rekao bih da je Milorad Pupovac u velikoj mjeri u pravu, s tim da je naravno logično pitanje – a što sudjeluje u vlasti koja ne rješava te probleme, već ih generira.”

Pupovac ima poziciju u vlasti u Hrvatskoj za rješavanje pitanja manjina: Bojan Glavašević
Pupovac ima poziciju u vlasti u Hrvatskoj za rješavanje pitanja manjina: Bojan Glavašević

Član Predsjedništva oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske Bojan Glavašević u izjavi za naš program upozorava da je od dolaska HDZ-a na vlast 2015. godine na djelu konstantno urušavanje prava manjina i porast radikalizma, i da SDP na to svo vrijeme upozorava.

“Ona sporna ploča u Jasenovcu eno još uvijek stoji, na kraju i ovo zadnje izvješće State Departmenta potpuno potvrđuje ono na što je SDP upozoravao. Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca bila je oko svega toga mnogo tiša, evo sve do ovoga trenutka. Milorad Pupovac je predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. To je ekvivalent ministru u Vladi. On sa te pozicije ima mnogo bolju govornicu za pitanja koja se tiču Hrvatske nego tekst u 'Politici'.”

Glavašević podsjeća da su manjine glavni koalicijski partner HDZ-u u vladajućoj koaliciji, po broju ruku u Saboru mnogo jači nego novi HDZ-ov partner narodnjaci, i čudi se takvoj komunikaciji među partnerima.

“Moram priznati da mene poprilično zbunjuje zbog čega on jedan takav programatski tekst objavljuje u novinama u drugoj državi, a zapravo poručuje nešto svojim koalicijskim partnerima u Zagrebu. Za Milorada Pupovca koji je inače vrlo precizan i u odabiru kanala komunikacije i medija i svojih riječi, mislim da je to jedna poprilično zbunjujuća poruka. Odnosno, ja se nalazim u situaciji da ne znam točno kako bih to trebao protumačiti.”

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG