Dostupni linkovi

Pulski 68. festival - visoka posjeta uz mjere


Pogled na pulsku Arenu, mjesto održavanja filmskih projekcija na poznatom festivalu u ovom gradu na poluotoku Istra.
Pogled na pulsku Arenu, mjesto održavanja filmskih projekcija na poznatom festivalu u ovom gradu na poluotoku Istra.

Čak 92 filma i veliki broj popratnih manifestacija, to je program ovogodišnjeg pulskog festivala, drugog u vrijeme korone, ali do sada upješnog i vrlo dobro posjećenog.

“Vrlo smo zadovoljni”, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) govori ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović.

“Otvaranje (17. srpanj) je bilo rasprodano. Izvedena je svjetska premijera filma ‘Južni vetar 2 – Ubrzanje’, koji je bio rasprodan pet dana prije početka festival. Ali ne samo festivalske večeri u Areni, isto tako su dobro posjećeni i programi na Kaštelu. Istarsko narodno kazalište sa dječjim projekcijama bilo prepuno, čak smo imali više publike nego što je dozvoljeno po epidemiološkim mjerama. Doista, vrlo smo zadovoljni, a pulska publika je očito bila željna filma”, kaže ravnateljica festivala.

Što se može vidjeti u Puli?

Festival je u subotu navečer otvorila “Murina” Antoanete Alamat Kusijanović, koja je koji sat ranije u Cannesu dobila nagradu za najbolji debitantski film “Camera d or”.

Uz nju u hrvatskoj konkurenciji su “Zora” Dalibora Matanića, koja je nastavak gledanog filma “Zvizdan”, o događanjima kada u zabačenom kraju krene otkup zemlje za veliki energetski project; “A bili smo vam dobri” o prosvjedu hrvatskih ratnih veterana Branka Schmidta; komedija “Po tamburi” Stanislava Tomića o doživljajima tamburaškog ansambla “Aveti ravnice” kada ih optuže da su na velikom tamburaškom festivalu ukrali nagradu; intimistički “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste o odnosu tri generacije žena u jednoj obitelji i “Manhattanska odiseja” Maria Vrbančića o starom zaboravljenom glumcu kojeg glumi proslavljeni Zdenko Jelčić.

Dva od ovih 6 filmova imaju hrvatsku, a dva svjetsku premijeru.

U inozemnom programu svakako najistaknutiji naslov je berlinski pobjednik "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić", politička komedija rumunjskog redatelja Radua Judea, britanska komedija "Limbo" Bena Sharrocka, krimi- melodrama "Moje jezero" albanskog redatelja Gjergja Xhuvanija, kao i pomenuti srpski film “Južni vetar 2 – Ubrzanje” Miloša Avramovića.

Više nije samo lokalni

Vraćena je praksa da hrvatske filmove ocjenjuje dijelom i međunarodni žiri. Tako pulskim žirijem predsjeda oscarovac, canneski pobjednik i dvostruki dobitnik EFA-e, poljski režiser Pawel Pawlikowski, a u žiriju će uz njega biti lanjski dobitnik pulske “Zlatne arene” režiser Danilo Šerbedžija, glumica Zrinka Cvitešić, snimatelj Mirko Pivčević, te selektorica filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauché.

Festival pod mjerama

Novaca naravno nikada dovoljno, festival se događa pod epidemiološkim mjerama, ali za sada sve teče kako treba, kaže ravnateljica.

“Festival se ove godine održava na 15 različitih lokacija. Na četiri lokacije su projekcije, a na ostalima su okrugli stolovi, izložbe, panel i različita druga događanja. Pula je puna kako filmaša, ekipa i glumaca, tako i novinara i predstavnika medija. Vrlo je dobar ugođaj, i nadam se da ćemo tako sve do petka, kada će biti dodjela Zlatnih arena i kada ćemo znati tko će biti ovogodišnji pobjednik”, uvjerena je Gordana Restović.

Izazovi gledanja filmova u vreme pandemije. Prizor sa Filmskog festivala u Veneciji zabeležen 12. septembra 2020.
Izazovi gledanja filmova u vreme pandemije. Prizor sa Filmskog festivala u Veneciji zabeležen 12. septembra 2020.

U dogovoru sa stožerom Civilne zaštite, na projekcijama u Areni je dozvoljeno najviše 1.500 gledatelja. Svi ulaze s maskama, a kada dođu do svog mjesta, mogu ih skinuti. Na događanja se može ući bez covid-potvrda, a posjetitelji, kao i prošle godine prilikom ulaska, na ulazu ostavljaju svoje podatke u audio-izjavi koju se snima.

Na ulasku u zatvorene prostore u kojima se održavaju programi Festivala mjeri se tjelesna temperatura. Kaštel ima maksimalni kapacitet od 120 gledatelja, Istarsko narodno kazalište 216, a kino Valli 66 gledatelja.

Izložba portreta Marije Crnobori

Izložba portrena, posvjećena glumici Mariji Crnobori, otvorena je u galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli je u četvrtak 15. srpnja.

Zamišljena je kao svojevrsni uvod u Pulski festival. Marija Crnobori, rođena u Banjolima nedaleko Pule, bila je prvakinja beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) od 1947. do odlaska u mirovinu 1983. Preminula je u Beogradu 2014. godine.

“Mi smo već sedmu godinu prateći program Pulskog filmskog festival”, kaže za RSE voditelj Centra Milan Rašula.

Marija Crnobori, jedna od slika iz bogate karijere ove glumice rođene nedaleko od Pule, a koja je postala jedno od najpoznatjih lica beogradskog JDP-a
Marija Crnobori, jedna od slika iz bogate karijere ove glumice rođene nedaleko od Pule, a koja je postala jedno od najpoznatjih lica beogradskog JDP-a

“Dogovor je bio da mi u Srpskom kulturnom centru prikažemo njen opus iz Beograda, iz Srbije, a pulsko kino Valli i Pulski filmski festival napravili su hommage njenom stvaralaštvu u Hrvatskoj. Tu je bio naglasak na njenim filmskim ulogama iz ranije faze bavljenja glumom, i interesantno je da je Danijel Rafaelić napravio i monografiju o Mariji Crnobori”, pojašnjava Rašula.

Izložba je naslovljena "Marija Crnobori: osluškujući dah publike", i može se u Galeriji Srpskog kulturnog centra i u kinu “Valli” razgledati do kraja srpanj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG