Dostupni linkovi

Hrvatska zasad neće tražiti Jocića


Sreten Jocić
Sreten Jocić

Sretenu Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, koji slovi za najopasnijeg 'balkanskog kuma", odredjeno je policijsko zadržavanje zbog sumnje za umešanost u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika Nacional Iva Pukanića. Ipak, poznavaoci kriminalnog miljea tvrde da ovim hapšenjem nije stavljena tačka na Pukanićevo ubistvo, odnosno da je i dalje otvoreno ko su naručioci ubistva.

Sretenu Jociću je odredjen pritvor od 48 sati, a mediji prenose da on nije želeo da se izjašnjava povodom sumnje u umešanost u ubistvo Iva Pukanića. Jocić čeka odgovor na žalbu na rešenje o pritvoru za koje njegovi advokati tvrde da mu nije uručeno u zakonskom roku. Hrvatski mediji prošle nedelje javili su da je svedok saradnik policiji rekao da je Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, organizator i naručilac ubistva Pukanića.

Medjutim, Zlatko Nikolić, iz beogradskog Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, misli da Jocićevim hapšenjem nije stavljena tačka na slučaj Pukanićevog ubistva:

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, slovi za najopasnijieg 'balkanskog kuma". Nakon što je iz Holandije izručen Srbiji ubrzo je, plativši kauciju od 300.000 eura, izašao na slobodu.

“Kad je Pukanić u pitanju, ko je praktični izvršilac ubistva je jedno, ko je naručilac je drugo. Nešto tu postoji dublje i mnogo problematičnije zato što je i sam vlasnik Nacionala bio problematičan. De facto, on se više zamerao zagrebačkom lobiju nego ovim iz okruženja. A da li je Joca Amasterdam u tome učestvovao ili nije, to će istraga pokazati, tako da ne bih izveo kompletan zaključak da je stavljena tačka i da je priča završena.“

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, slovi za najopasnijieg 'balkanskog kuma". Nakon što je iz Holandije izručen Srbiji ubrzo je, plativši kauciju od 300.000 eura, izašao na slobodu. Novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić kaže da Joca Amsterdam, koji je ovaj nadimak dobio zbog kokainskih poslova u Holandiji, ima talenat da se kratko zadržava u pritvoru, što Vasić povezuje sa količinom novca kojom Jocić raspolaže:

“Javlja se kao ozbiljan čovek na kriminalnoj sceni negde početkom '90-ih, sa potvrdjenim vezama sa tadašnjom nevladinom organizacijom, službom državne bezbednosti. U podzemnim krugovima je važio kao kralj kokaina za ovaj deo Evrope, vrlo dobri odnosi sa raznim kolumbijskim ozbiljnim trgovcima. Radio je iz Holandije, pa kad je u Holandiji malo prekardašio onda je morao da se povuče u Bugarsku. I 2001. je uhapšen u Bugarskoj, odakle je vrlo udobno radio. Legenda u beogradskom podzemlju kaže da su ga 2001. bugarskim vlastima potkazali Ulemek Legija i pokojni Dušan Sapasojević, hteli su da uklone jednog posrednika u trgovini kokainom. Sedeo je u Holandiji, i to je dosta zanimljivo, svega neke dve godine u zatvoru, da bi kasnije bio izručen dosta spektakularno Srbiji. Živi vrlo udobno u Beogradu, radi razne stvari, pred sudom izigrava da ima epilepsiju i to se sada vuče, vuče i vuče.”

Protiv Jocića je 1996. pokrenuta istraga zbog sumnje da je 1995. podstrekivao ubistvo jednog konkurenta u Beogradu. Bugarski mediji su ubistva generalnog sekretara bugarskog MUP-a Bojka Borisova i holandskog tužioca Kusa Ploja povezivali sa Jocićem, tvrdeći da je on ta ubistva naručio iz zatvora. Sada je Jocić, koji je više puta ležao u zatvoru zbog ubistava, braneći se sa slobode, živeo u kući Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Srbije u Tolstojevoj ulici, koju je iznajmljivao. U SPS-u nisu želeli da odgovore na pitanje kako to čovek kome su sudi zbog ubistva živi u kući Miloševića. Djordje Milićević, portparol socijalista, kaže da je to stvar porodice Milošević i da nema veze sa SPS-om:

“Ne možete takvu stvar vezati za Socijalističku partiju Srbije. U ovom trenutku ne mogu da komentarišem tu situaciju jer nemam nijedan argument, nijednu činjenicu, podatak na osnovu kojih bi pričao o tome. I da postoji, a postoji kontakt sa suprugom pokojnog predsednika Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, zar mislite da bi u takvim kontaktima razgovarali o takvoj temi. To je stvar pre svega porodice.”


Rezidencija Miloševića na Dedinju
No, te stvari porodice Milošević drugim političkim akterima govore neke druge stvari. Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže da su članovi porodice Milošević i ranije bili skloni vezama sa kriminalcima tog ranga, i podseća da su i ljudi koji su osudjeni za ubistvo Zorana Djindjića bili u bliskim vezama sa tom porodicom:

“Sama činjenica da neko iz podzemlja može da stupi u kotakt sa porodicom Milošević i da na taj način saradjuje sa njima zapravo samo potvrdjuje zločinački karakter te njihove prethodne vladavine.”


Iako je Sreten Jocić uhapšen u kući Miloševića Dragan Hadži Antić, dugogodišnji prijatelj porodice Milošević koji je medju prvima došao u Tolstojevu ulicu kada je Jocić uhapšen, ustvrdio je za beogradske medije da Miloševići nisu izdali kuću Jociću. Ali nije objasnio kako je to onda Jocić živeo u toj kući. Za to pitanje je, kako je rekao, navodno prava adresa Jocićev advokat, koji je čitav dan nedostupan za medije.

Hrvatska policija ima čvrste dokaze

Svjedok pokajnik otkrio je da je motiv za ubojstvo hrvatskog novinskog izdavača Ive Pukanića bilo njegovo pisanje o balkanskoj duhanskoj mafiji. Hrvatska za sada neće tražiti izručenje naručitelja atentata Sretena Jocića zvanog Joca Amstedam.

Foto: Enis Zebić
Hrvatska policija je uvjerena da ima čvrste dokaze o izravnoj umiješanosti Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam u ubojstvo Ive Pukanića i njegovog šefa marketinga Nike Franjića. Glasnogovornik hrvatske policije Kruno Borovec:

„Kroz kriminalističku obradu i kroz istragu koja je u tijeku došlo se do razine osnovane sumnje da je uhićeni umiješan kao organizator u spomenuta ubojstva, i – eto – iz tih razloga je uhićen! Nad njim će biti provedena kriminalistička obrada, i to je plod kako suradnje hrvatske policije s policijom Republike Srbije, tako i suradnje Državnog odvjetništva RH i Uskoka i Specijalnog tužiteljstva za organitirani kriminalitet u Srbiji.“
Stanko Subotić Cane


Prema podacima koji su procurili iz istrage, čini se da je vlasnik zagrebačkog tjednika „Nacional“ ubijen zbog svoje novinarske djelatnosti, preciznije – pisanja o balkanskoj duhanskoj mafiji. Svjedok pokajnik, koji je bio uključen u pripremu ubojstva Pukanića i njegovog šefa marketinga Nike Franjića do dana pred ubojstvo, u iskazu pred sutkinjom zagrebačkog Županijskog suda Ernom Dražančić kazao je kako je naručitelj ubojstva bio Sreten Jocić, a posrednik i glavni organizator ubojstva njegov kum Slobodan Đurović. Međutim, pokajnik tvrdi da je krajnji naručitelj Pukanićevog ubojstva Stanko Subotić – Cane, kojeg mediji zovu balkanskim kraljem duhanske mafije, a da je povod za ubojstvo bilo Pukanićevo svjedočenje o duhanskoj mafiji pred talijanskim sudom i pisanje tjednika „Nacional“ o švercerima cigareta.

Ivo Pukanić i Niko Franjić smrtno su stradali 23. listopada prošle godine u atentatu bombom u dvorištu tjednika „Nacional“ u središtu Zagreba. Sedam dana kasnije, policija na bijegu prema Srbiji uhićuje Roberta i Luku Matanića i srpske državljane Slobodana Đurovića i Milenka Kuzmanovića, koje se sumnjiči za pripremu, organizaciju i izvedbu ubojstava. Za dvojicom vjerojatnih izravnih egzekutora – Željkom Milovanovićem i Bojanom Gudurićem raspisana je tjeralica i oni su u bijegu.

Pukanićev automobil pod koji je bila postavljena eksplozivna naprava.
Hrvatski predsjednik Stipe Mesić pohvalio je uhićenje Jocića.

„To je samo dokaz da policije jedne i druge zemlje surađuju, i dobro je da surađuju, jer samo tako možemo stati na kraj organiziranoj mafiji koja djeluje bez ozira na granice. Oni nemaju prepreke, pa zato policija mora biti odmah korak do njih da ih može sustići i poduzeti sve potrebne mjere.“

Hrvatski premijer Ivo Sanader kazao je kako se u ovom slučaju pokazalo da je suradnja hrvatske i srbijanske policije nužna, kao i suradnja policija svih drugih zemalja u okruženju.

Ivan Šimonović, Foto: Enis Zebić
„Zato smatram da je jako dobro da je došlo do suradnje hrvatske i srbijanske policije i treba tako nastaviti i dalje, jer organizirani kriminal ne poznaje granice. A što će pokazati dalji postupak i tijek slučaja, to je teško prognozirati. Zadovoljan sam i radom policije i radom Ministarstva pravosuđa.“

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović na naše je pitanje otklonio mogućnost da Hrvatska za sada traži Jocićevo izručenje:

„Naš Ustav trenutno ne dopušta da mi izručujemo svoje državljane, prema tome – ne možemo tražiti ni izručenje tuđih državljana u Republiku Hrvatsku za djela koja su počinjena na našem teritoriju. Međutim, u tijeku su razgovori o tome i sa Srbijom i sa Crnom Gorom i sa Bosnom i Hercegovinom da se to odmah, nakon odgovarajućih promjena hrvatskog Ustava, promijeni. U BiH i u Srbiji ne postoji ustavna zabrana izručenja, ali postoje neke druge procesne smetnje, koje bi također te države trebale otkloniti, ne bi li se tako nešto moglo provesti.“
XS
SM
MD
LG