Dostupni linkovi

Pucnjava u Vašingtonu nije teroristički akt


Policija u Washingtonu saopštila je da su u blizini kompleksa Capitola policajci ubili ženu koja je kolima pokušala proći barikadu postavljenu oko Bijele kuće. „Nije riječ o terorističkom aktu“, kažu zvaničnici.

Kasno uveče u glavnom je gradu SAD, u blizini Capitola, odjeknula pucnjava. Policija je vatrenim oružjem spriječila prolazak automobila kroz postavljenje sigurnosne barikade. Prve indicije da se radi o terorističkom aktu su odbačene dan poslije.

Na video snimku mreže Alhurra vidi se kako policija brzo opkoljava crnu limuzinu, čuju se pucnji, nakon čega se kola zaustavljaju.

O ženi koja je ubijena za volanom nisu dati nikakvi podrobniji podaci. Jednogodišnje dijete koje je bilo u automobilu nije povrijedjeno, ali jesu dva službenika sigurnosti, jedan iz tajnih službi i jedan policajac koji osigurava Bijelu kuću.

Ne zna se ništa ni o motivu za ovaj incident, ali nekoliko službenika, pod uvjetima anonimnosti, opisali su ubijenu ženu kao 34-godišnju majku iz države Connecticut. Isti izvori kažu da su FBI agenti dobili dozvolu da pretresu njen stan u gradu Stamford.

Vašingtonska načelnica policije Cathy Lanier odbila je nagađati o motivu, ali je odbacila sugestije da bi mogla biti nesreća:

„Sve informacije kojima raspolažemo ne ukazuju na to da je u pitanju nesreća. Potjera je trajala, bilo je više preprječenih vozila, više policajaca koje je trebalo zaobići i dvije sigurnosne barikade koje se pokušalo probiti. Prema tome, više je parametara koji ukazuju na to da nije bilo slučajno.“

Šef policije u Capitolu, Kim Dine, kaže da nema informacija koje bi ukazivale na terorizam dodavši da sve djeluje kao izolirani incident.

Policajci koji su stajali na barikadama trenutno ne primaju platu zbog blokade američke vlade, takodje je rečeno novinarima u Washingtonu.

Capitol i Bijela kuća samo su kratko bili pod opsadnim stanjem, ali je incident dodatno protresao ionako napete živce stanovnika Washingtona. Ova pucnjava dolazi samo tri sedmice nakon što je u obližnjem mornaričkom centru ubijeno 12 i ranjeno troje ljudi, prije nego su počinitelja ubili policijaci.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG