Dostupni linkovi

Nikolas Cruz priznao krivicu za 17 ubistava u školi na Floridi 2018.


Nikolas Cruz na sudu, Florida, 19. februar 2018.
Nikolas Cruz na sudu, Florida, 19. februar 2018.

Nicolas Cruz priznao je krivicu za ubistvo 17 ljudi u masovnoj pucnjavi 2018. godine u srednjoškolskom kampusu u Parklandu na Floridi.

Cruz (23) izjasnio se takođe krivim po 17 tačaka optužnice za pokušaj ubistva za one koje je povrijedio u napadu na srednju školu Marjory Stoneman Douglas.

Suočava se s mogućnošću smrtne kazne ili doživotnog zatvora.

Radi se o jednoj od najsmrtonosnijih pucnjava u školi u historiji Sjedinjenih Država.

Cruz je imao 19 godina kada je u svojoj bivšoj školi upucao 14 učenika i tri zaposlenika puškom AR-15. Još 17 osoba je ranjeno.

Slučaj će sada ići na kazneni postupak u kojem porotnici moraju utvrditi hoće li Cruz biti pošteđen smrtne kazne, prilikom čega bi proveo ostatak života u zatvoru bez mogućnosti izlaska na slobodu.

Sutkinja Elizabeth Scherer izrazila je nadu da će slučaj početi u januaru.

Nakon izjašnjavanja o krivici, Cruz se u suzama obratio sudiji i porodicama žrtava.

"Jako mi je žao zbog onoga što sam učinio i moram s tim živjeti svaki dan", rekao je. "Kad bih dobio drugu priliku, učinio bih sve što je u mojoj moći da pomognem drugima.”

G. Cruz je dodao da ima "noćne more" o svom zločinu i da "ne može živjeti sa sobom". Rekao je i da vjeruje da bi SAD "bile bolje ako bi svi prestali pušiti marihuanu".

Advokati koji zastupaju Cruza više puta su govorili da će se izjasniti krivim ako ne bude razmatrana smrtna kazna. Prošle sedmice njegov advokat, David Wheeler, rekao je sudu da advokati Cruza traže od suda da izrekne 17 uzastopnih doživotnih kazni za masakr.

Tužioci su odbili ponudu, a u ranijim sudskim dokumentima naveli su da će tražiti njegovo pogubljenje i dokazati da je zločin "posebno gnusan, grozan ili okrutan".

Prošle sedmice, Cruz se izjasnio krivim po odvojenoj optužbi za težak napad i tri druge optužbe proizašle iz napada na zatvorskog čuvara devet mjeseci nakon pucnjave.

U srijedu je sudac Scherer osudio Cruza na 26 godina zatvora zbog napada u zatvoru.

Na ročištu u petak priznao je da bi njegova osuda za napad u zatvoru mogla postati "otežavajući faktor" u određivanju hoće li biti pogubljen.

Cruz je izbačen iz škole 2017. Učenici i osoblje kasnije su ga opisali kao "izopćenika" i problematičnog.

Prethodno su ga istraživali lokalna policija i Odjel za djecu i porodične usluge nakon što je na aplikaciji Snapchat objavio dokaze o samoozljeđivanju.

Federalni istražni biro (FBI) kasnije je priznao da mjesec dana prije pucnjave nije pravilno odgovorio na dojave o Cruzu.

Mnogi koji su preživjeli pucnjavu postali su istaknuti zagovornici reforme zakonodavstva o oružju i zahtijevali su poduzimanje radnji kako bi se spriječili slični incidenti.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG